Innertak och golv

20161126_181141

När innertaket på övervåningen var klart gick det fort att göra färdigt taken på undervåningen.

20161126_181224

Det största bekymret på undervåningen var att dra elen till de infällda spottarna med allt vad det innebär, men när taket var satt kunde vi inte motstå frestelsen att koppla in en dimmer och testköra belysningen lite..

Ledspottar i badrummet

Ledspottar i badrummet

Ledspottar i badrummet

Ledspottar i badrummet

Förutom en liten tendens till att blinka när man dimmar ner dem till minsta ljusnivån fungerar de mycket bra. Så var taken klara, och det var dags att åter ta tag i golvet. På agendan nu stod spårfräsning för att förläggningen av golvvärmeslang skulle fungera. Det var även nu jag fick rätta till mina misstag vid golvläggandet..

Returslingor frästa

Returslingor frästa

Jag hade funderat ut en plan med att cadda upp och cnc-fräsa ett fäste för handöverfräsen för att få radierna rätt, men sen visade det sig att linjalen som följde med fräsen hade ett lämpligt hål – så jag behövde bara skriva ut en liten distans och sen fungerade det finfint att fräsa dessa bågar med 20cm diameter!

För att kunna färdigställa spåren i golvet och förlägga slangen behövde jag bli av med alla OSB skivor som var kvar, så upp med dem på väggarna bara:

20161204_175530

Eftersom att vi inte planerat att ha OSB i taken så har vi lite för få skivor, detta får kompletteras senare!

Fräste klart spåren med genomföringar till garderob och badrum..

20161204_175541

.. och sedan var det dags att lägga värmefördelningsplåtar i spåren – efter att ha dammsugit golvet VÄLDIGT noggrant. Tyvärr skar min rygg ihop här någonstans, så jag spenderade en helg i ryggläge, men då tog barnen över och lade plåtar i golvet:

Tilda förbereder för golvvärmen

Tilda förbereder för golvvärmen

 

Ture lägger golvplåtar

Ture lägger golvplåtar

Så när alla plåtar var lagda och ryggen på bättringsvägen var det bara att lägga slangen i spåren. Vi hade köpt en rulle om 200m slang, men hade med facit i hand behövt 202m.. Det fick bli en liten genväg på slutet, men det blir bra nog ändå!

Slangdragning

Slangdragning

Med slangen på plats och golvleverans på G provtryckte vi de tre slingorna med tryckluft. Hittade lite övergångar och täckbrickor i garaget och byggde en liten testrigg med en ventil från en enduroslang jag inte använde..

20161213_145959För att få lite ordning på slangen som kommer upp ur golvet skrev jag ut ett fäste på 3D-skrivaren för att hålla fast allt där det ska vara.. fungerar mycket bra!

Ordning och reda

Ordning och reda

När allt var provtryckt och bevisat tätt så var det bara att lägga på foam och golv.. det gick så snabbt att vi knappt hann fota..

Garderobsgolv utan tröskel

Garderobsgolv utan tröskel

20161213_204325

Nu är det bara kvar att sätta de sista golvbitarna på plats, dra lite rör, installera shunten och sedan – förhoppningsvis till helgen när det ska vara varmt ute – koppla in hela golvvärmesystemet på vår befintliga bergvärmepump.. Det ska bli spännande och skönt att få lite värme i utbyggnaden, som det är nu har vi ~16 grader varmt i vardagsrummet när vi inte eldar!

Fortsättning följer…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.