Pyssel, pyssel, pyssel – och lite racing

Eftersom att vi nu har prylar liggandes överallt i huset kändes det som att det var ett bra tillfälle att färdigställa källaren i utbyggnaden, så efter att ha städat ordentligt därnere ..

Städa källaren

Städa källaren

.. så blev det ett par lager med Biltemas tvåkomponentsgolvfärg.

Källargolv klart

Källargolv klart

Använde samma färg när jag målade traktorskopan jag byggde och den har visat sig vara väldigt slitstark, så jag har inga tvivel om att den kommer att hålla bra på källargolvet. Vi har efter detta skaffat plastbackar från IKEA för att förvara saker torrt och säkert här nere, och börjat fylla upp utrymmet så smått. Källaren är stor och rymmer massor, och nu känns det verkligen bra att vi valde att bygga detta utrymme – även om det innebar en hel del extra grävning i somras!

När så källaren var klar tog vi sikte på övervåningen. Det är dags att färdigställa lekloftet, och första steget är att öppna upp den “hemliga” ingången från barnens rum.. Att öppna upp den gamla husväggen är ett smutsigt jobb, då allt är isolerat med sågspån..

Spån, spån, spån..

Spån, spån, spån..

Jag hade funderat lite över var öppningen skulle hamna, men hade väl inte räknat med att den skulle hamna riktigt så här nära ytterväggen..

20170115_180729

.. men vi är ju iallafall på insidan av huset, så det får vara bra. 😉

20170115_180909

Fortsatte ut med golvet hela vägen mot gamla ytterväggen, och har efter detta satt MDF-skivor som målats vita så att det ser snyggt ut. Hade inga bilder på det nu såg jag, så det kommer senare.

Efter att ha satt upp en hel del mer gips började så det slitsamma arbetet med att spackla och slipa..

20170117_153158 20170117_153205

Här tog vi en paushelg och åkte upp till stugan. Där passade vi på att vila upp oss och köra lite skoter.. Det blev bara jag och Ture som körde dock, Tinas knä är fortfarande dåligt sedan hon föll med stegen i julas..

Äntligen lite skoter!

Äntligen lite skoter!

Lördagen var helt okej, men på söndagen började det regna, och den härliga pudersnön försvann.. Riktig skitvinter detta! Men eftersom att vädret inte medger skoterkörning så är det ju lika bra att fortsätta bygga. Utbyggnaden är varm och tät, och det blir väldigt instängt när man arbetar där, så nu var det dags att installera friskluftsventiler för att få lite cirkulation på luften.

Tilluft

Tilluft

Vi valde en ljuddämpad variant med bra luftflöde, och det gör verkligen skillnad i inomhusklimatet att få upp ventiler!

Dags att börja ta tag i att få gipsningen färdig, och då måste balkarna i taket ordnas till.

20170128_180927

Kapade upp de 45x195mm reglar vi hade kvar och byggde lådor bakom reglarna av dem.

20170128_180935

Dessa ska kläs med tapet senare, så de ska gipsas, men innan gips drog jag klart elen i reglarna där vi har matning till de LED-spotlights som ska monteras i dem – 6st i varje regel, tre uppåt och tre nedåt.

Men det räcker ju inte med att bygga ett hus åt gången i familjen och för vissa moment behöver man hjälp, så nu blev det dags att förstärka golvet på ovanvåningen i brorsans hus.. Vi införskaffade lite 45×195 regel och ett par 66×315 limträbalkar och lyfte upp dem på övervåningen med handkraft. Att få upp limträbalkarna genom fönstret på övervåningen tog knäcken på oss, och det blev inget mer gjort den dagen.

Golvreglar

Golvreglar

Lyfta limträbalkar

Lyfta limträbalkar

Det mest spännande med detta golvbygge var att vi – för att få rätt golvhöjd i slutändan – måste kapa de befintliga timmerstockarna som höll uppe hela golvet, och hela innertaket på nedervåningen.

20170202_205556För att lyckas med detta stöttade vi upp taket nedifrån och var väldigt försiktiga med att springa runt på övervåningen när vi hade kapat.. Sedan fäste vi upp de gamla stockarna i de nya limträbalkarna innan vi lade någon belastning alls på golvet igen. Det var lite nervöst, och vi fick bygga en anordning för att lyfta upp stockarna som sackade ner lite när vi kapade dem, men det gick förvånansvärt bra och blev ruskigt stabilt! Eftersom att vår beräkningsapp rekommenderat 66x515mm limträbalkar för det spann vi bygger så valde vi att installera 2st 66×315 istället. Med facit i hand hade det nog räckt med en, men bättre att ta det säkra först.

Broder in action

Broder in action

Vi reglade upp mellan limträbalkarna med 45×195 cc60 och golvet blir ruskigt stabilt.. Efter att brorsan återfyllt med spån ska det dit ett spångolv och elburen golvvärme.

Innan jag återgick till vår utbyggnad passade jag på att byta kamrem på mammas bil. Det är en Citroen C4 Picasso, och kamremsbytet var enkelt – men ruskigt trångt. Då det blir en del mekjobb i framtiden har jag beställt en liten förbättring till garaget, men mer om det när den kommer.

Kamremsbyte C4 Picasso

Kamremsbyte C4 Picasso

Då snön inte verkar vilja komma i år, och då det är plusgrader, så skottade vi upp en liten bana på gården.. Ture älskar fyrhjulingen och är snart lika duktig som far sin på att köra på bredden.. 😉

Ture sladdar

Ture sladdar

Åter till husbygget. Upp med mer gips på balkar och väggar..

Balkar gipsade

Balkar gipsade

20170212_180442

Börjat sätta fönstersmygar, bygger dem i 12mm MDF vilket verkar bli helt okej..

20170214_194746

Eftersom att barnen kommer att röra sig en del på hyllan mellan deras sovrum och loftet så behöver vi ett ordentligt staket. Råkade komma över ett parti stålrör, och hade kvar en del 4mm stålplåt sedan traktorskopebygget, så efter några timmar med plasman och svetsen hade vi ett embryo till staket på plats..

Staketet börjar ta form

Staketet börjar ta form

Det är tur att man har verktyg för metallbearbetning i garaget. 😉

Svets, plasma, bock..

Svets, plasma, bock..

Mellan rören monterar vi ett 4mm plexiglas som nu är utskuret och borrat. Kanterna ska fasas, staketet ska målas och sen är det färdigt.

Efter detta sattes de absolut sista gipsskivorna upp i sovrummet, nu är det bara badrummet kvar och det räknar vi som ett separat projekt.. Först ska sovrummet bli klart och vi flytta in, sen ska vi börja ta tag i badrummet.

20170219_135823

Nu är det spackel, slip, tapet och färg som ska på plats, och ett par smygar till. Vi har troligen bestämt oss för att inte alls köra med skjutdörrar, utan istället använda vikdörrar i alla dörröppningar då de tar mindre plats och är smidigare att installera.. Troligen blir det oxxo snyggare.

Jo, jag har bytt ut min gamla Citroen Jumpy som sjöng på sista versen mot en -10:as V50 Drive, miljödiesel. Ett stort steg uppåt vad gäller körkomfort när man pendlar 11 mil dagligen till jobbet.. Men för att lättare kunna serva vår volvoflotta skaffade jag en DiCE dongel som jag nu testat.. Sjukt smidigt att kunna felsöka och ändra parametrar i bilen efter eget tycke! Fungerar klockrent!

Toys!

Toys!

Fortsättning följer..

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.