Fjäderbyte på husbilen

Det börjar vara ett tag sedan det kom någon uppdatering här, så hädanefter kommer jag att göra fler men kortare uppdateringar för att få lite kontinuitet i det hela.

Vi börjar med en liten snopen sak som hände när vi skulle besikta husbilen. När vi testkörde hörde vi ett konstigt ljud från hjulhuset fram, och vid närmare inspektion såg vi detta:

Ser inte helt rätt där uppe på fjädern där.. så det var bara till att skaffa nya fjädrar, och byta. Men eftersom att detta är ett fiatchassie som man misshandlat totalt i framändan, så är det inte helt enkelt att komma åt..

Upp i luften och av med däcket, 5 ton husbil är tungt även för en kraftig domkraft..

Började riva inredning för att se ifall fjäderbenet gick att lossa på något sätt, och efter mycket klurande och många uppskurna armar hittade jag detta..

Där, under ljuddämpmattan, är övre infästningen till fjäderbenet! Enkelt och smidigt att komma åt, eller inte..

In med en hylsa och sen fick man köra på känn..

Många skärsår blev det innan detta var klart vill jag lova..

När det var löst däruppe så var det ju bara att lossa nertill, och vips kunde man lyfta in stötdämparen i garaget för att försöka byta fjädern..

Den var inte riktigt hel den där fjädern, och på andra sidan hade det oxxo börjat rosta av, så det var läge att byta båda..

Medelst en kraftig fjäderkomprimerare gick det att få fjädern av, och den nya på.. men även med dessa doningar krävdes en hel del våld..

Ena fixad, tur att vi upptäckte och bytte, för fjädern var på väg in för att hälsa på..

Återmontering i omvänd ordning, och sen byta på andra sidan.. men där ville det sig inte lika väl och en av skruvarna i övre infästningen gick av.. så det blev gängrenovering medelst helicoil för att få den på plats igen..

Aldrig får det gå lätt, men när båda fjädrarna var bytta och gängorna renoverade så var det enkelt (men tungt) att lyfta dämparna på plats och dra fast allt igen.. sen gick den igenom besiktningen utan problem, och höll hela semestern – från Lofoten till Legoland..

Nästa inlägg kommer att handla om lite mer husbyggnad, som nu såhär efter sommaren börjar bli färdigt.. sen har vi mer motorrelaterade projekt att ägna oss åt i vinter..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.