Fräsvagn till Garage 2.0

I veckan har jag börjat städa i garaget eftersom att det varit kaos där ute alldeles för länge. Man kan knappt gå någonstans utan att snubbla över någon skotermotor, soppadunk, plasmaskärare eller rallyhoj – så en upprustning och utrensning är på tiden. Jag har rivit bort lite hyllor och åkt 6 vändor på tippen hittills och möblerat om för att få bättre plats när man ska meka i bilen man lyft upp på lyften. Så kom jag fram till arbetsbänken, som börjar se lite trött ut efter att ha varit tillfällig plats för den manuella fräsen under alldeles för lång tid..

För att få bra struktur och ordning har jag skaffat en andra verktygsvagn, som kommer att få husera diverse verktyg som inte riktigt rymms i den första, alla tryckluftsprylar, momentnycklar osv. Jag har tänkt bygga ett riktigt bord till CNC-fräsen som även den varit tillfälligt placerad alldeles för länge, men innan vi kommer fram dit måste den manuella fräsen få en bättre bänk att stå på. Efter att ha googlat runt lite och klurat på olika lösningar fick jag en snilleblixt en sömnlös natt när jag grubblade på alldeles fel saker, så det blev att köpa in en av de billigare verktygsvagnarna ur Julas sortiment..

Vagnen är byggd i 1,5mm stålplåt och är inte ett under av stabilitet, och fräsen är relativt tung med sina cirka 70 kg, så någonting måste göras åt problemet.. En snabb kik under locket..

.. visar att det finns gott om plats för förstärkning av toppen på vagnen. Tyvärr sitter en låsmekanism i vägen, men den får vi bygga runt..

Jag började med att mäta ut hålbilden på fräsen för att se till att förstärkningen som byggs hamnar rätt med fräsens hålbild..

Snål som jag är tog jag lite material som jag hade skrotandes på golvet i ungefär rätt dimension, tyvärr är profilerna galvade – och det är ju sådär att svetsa, men när snålheten bedrar visheten så är det så man gör..

Kapat och slipat av det värsta galvet där det ska sammanfogas.

Sen svetsade jag ihop profilerna i den här formationen..

.. och rökfyllde garaget på kuppen ..

.. nåväl, bilden återger inte röktätheten värst bra, och dessutom tog jag den efter att ha haft dörrarna ordentligt på glänt i snöstormen.. 😉

Kapade till bitar av samma profiler som passade rörändarna, borrade ett 10mm hål och svetsade fast M8-mutter på insidan för att kunna skruva fast konstruktionen i plåtskåpet.. efter att jag svetsat fast dessa i profilerna – där jag inte alls kommit åt att slipa bort galvet – mådde jag såpass illa att jag var tvungen att ge upp för kvällen. Det blir så när man svetsar galvat har jag hört..

Så ikväll började jag med att mäta ut var skåpet skulle borras för att passa med förstärkningen jag byggt..

Efter att ha mätt, borrat, slipat upp och fått montera loss låsmekanismen för att kunna passa in förstärkningarna så kunde jag äntligen skruva dem på plats..

De bygger så pass lite att de inte alls är ivägen för översta lådan, även när det sticker skruvar genom konstruktionen. Borrade upp 10mm hål genom förstärkningen med samma hålmönster som jag mätt ut för fräsen tidigare.

Sedan var det bara att ta upp samma hålbild i gummimattan som ligger ovanpå plåtlådan, hoppa och studsa lite på lådan för att säkerställa att den är styv nog och lyfta på fräsen och maka den på plats. RIKTIGT stabilt blev det, detta kommer inte att vara några problem alls. Passade på att återmontera och fylla lådorna i skåpet med, så nu har jag plats för alla mina frästillbehör, både till den manuella och till CNC-fräsen.

Riktigt nöjd med lösningen, kan tipsa om denna enkla lösning för att få en vettig vagn till liknande fräsar som både går att rulla runt och som kan förvara alla tillbehör man behöver.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.