Stoorn v2.0: Fokus på detaljer

Idag har det blivit fokus på detaljer, helt i onödan men så är ju hela detta projekt egentligen helt i onödan.

Efter lite diskussioner med frugan har jag kommit fram till vilken lösning på Z jag kommer att använda. Det blir en separat Z-skena bara för bädden med V-hjul. Utöver det blir det 4st stegmotorer, en i varje hörn, vilket behövs då bädden är rätt tung.

För att kunna få till avstånden och se att munstycket kan nå alla bäddens hörn så behövde jag modellera infästningen för hotend. Började med att cadda upp en alldeles för detaljerad E3D-variant, tyvärr baserat på fel mått så jag fick göra om den sen.

Hotend sitter fast i extrudern eftersom att det är en direct-drive lösning jag bygger. Extrudern är av Bondtech-typ och var lite svår att hitta mått på, så jag fick mäta och modellera bäst det gick.

En pannkaks-stegmotor driver hela kalaset för att mata plast, så en sådan behöver jag med. Har redan caddat upp denna i två andra storlekar så det var enkelt att knycka mått och ändra längden bara.

För att kyla hotend behövs en 40mm fläkt. Det duger egentligen med en kvadratisk box för att hålla reda på hur mycket utrymme den kräver, men det blir snyggare såhär..

För att kyla den utskrivna plasten behövs en radialfläkt. Denna var lite svår att hitta mått på och den enda fläkten jag har sitter på printern som printar leksaker just nu, så det fick bli en uppskattning.. Hålbilden är iallafall rätt och utblåset i förhållande till hålen.. resten är bara kosmetika.

Till och med ändlägesbrytarna fick sig en ordentlig uppcaddning. Inte för att det behövs, men för att det blir snyggare så. 😉

Sen återstår bara att hitta någon vettig utskrivbar lösning för att hålla alltihop på plats. Eftersom att vikten är viktig och formen rätt komplicerad blir detta en av få delar som kommer att 3D-printas på denna skrivare. Huvudet blir kompakt nu till en början men det brukar växa med tiden..

Bra luftflöde kring hotend är viktigt för att kyla av vid långa utskrifter. Har haft stora problem med skrivaren jag har nu som har lite för dåligt om utrymme kring hotend för att få ett fritt luftflöde.

Här ser man lite hur jag tänkt lösa Z-axeln. Det ska till distanser och skruvar vid alla idlers, de kommer inte sväva i luften som de gör på dessa bilder. Jag har bara inte riktigt bestämt om det duger med kapade rörstumpar eller om jag ska fräsa nåt fräsigt.

Fortsättning följer…

(Nu när jag korrekturläser ser jag att på sista bilden påminner skrivaren en del om en onding från en ruggigt bra serie. Försten som gissar vilken får en chokladkaka, nu har skrivaren fått ett namn!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.