Kördag 3 : Ouzina till Dades

Sov dåligt denna natten. Det var varmt, jag var törstig, det fanns inget vatten. Magen var inte i skick, gick på dass flera gånger. När vi vaknade på morgonen var ingen av oss i toppskick, och Tina beslutade sig för att inte köra idag. Hon njöt mer av att åka i följebilen och slippa pressen med att prestera.

Efter en snabb frukost i tältet bar det av igen. Vi började dagen med gruppkörning, där de som ville fick köra sanddyner och de som inte ville slapp. Självklart körde jag dyner. 😉

Henrik

BikesInDunes

Helt magisk rolig körning i lite högre tempo idag. Vi avverkade dynerna vid lägret, körde lite efter kammen på ett par stora dyner och fortsatte vidare.

Ridge racing Ridge racing

 

Vi hittade den största sanddynen i området och tog oss över den, även om det inte syns så bra på bild så är dessa sandhögar sjukt stora och sjukt branta. För att ta sig uppför denna var man tvungen att ligga på maxvarv på trean när det började gå uppåt, och då kom man precis över toppen med framhjulet..

Huge dune

Jag gjorde resans vurpa över en riktigt mysig dyn efter att ha kört över den på bakhjulet:

Wheelie

När jag började sätta ner framhjulet var det lite brant, så det gick inte riktigt så fort som jag ville, vilket innebar att när jag skulle bromsa stopp innan toppen på dynen – så gick det lite för fort. Bestämde mig att lämna cykeln vid toppen och fortsätta själv:

Crash

Ok

Riktigt tur att dynen inte hade en brant baksida, för då hade jag fått mig en riktigt ordentlig luftfärd, men såhär gick det hur bra som helst. Märkte på kvällen att jag hade ett saftigt blåmärke på baksidan av vänsterbenet som benskyddet orsakat, ett litet minne av dagens vurpa. 😉

Dunes Dunes Jumping dunes Dunes

Vi körde mellan ett par bergstoppar med en sandbank som gick upp mellan dem, RIKTIGT härligt!

Dunes Dunes

Ibland tar man sig inte riktigt hela vägen upp, och då har man att välja mellan att vända och ta om, eller få draghjälp av en kamrat.

Pulling

Att ligga och glida i dalgångarna mellan dynerna är helt magiskt roligt. Ja hela upplevelsen med sanddyner är helt magiskt rolig, det är därför det är lite väl mycket bilder från dynerna..

Dunes Dunes

Efter det blev det en stenigare passage och en torrlagd sjö tillbaka till Ramlia.

Dry lakebed

Efter sista stenvägen fick vi nyttja våra kunskaper i “använda-sista-droppen-soppa-på-en-ktm”..

Empty

Men det räckte ändå inte riktigt hela vägen fram..

WalkingI Ramlia tankade vi från PET-flaskor, drack te och John försökte visa oss hur man på enklaste sätt vänder en endurocykel. Det gick inte så bra för honom.

Marcus PET refill John turning around

Efter tankstoppet hakade jag på Per och Anette, och vi gasade genom ett sjukt härligt ökenlandskap bestående av öppen terräng med berg på sidorna och mjuka härliga sandvägar med den obligatoriska stenen lite här och var.

Desert

Sandy roads

Ett antal byar passerades innan vägen blev hårdare och mer väglik. Vi fick inte följa den hårda vägen länge innan vi skulle ta av rätt ut på ett plattland igen. Det blåste rätt ordentligt, och de som körde efter oss vittnar om en sandstorm som vi precis missade. Efter det platta landskapet övergick vägen till en smalare stenig väg som var väldigt kuperad. Vi höll god fart och här och var fick man sig en luftfärd efter en dikespassage eller liknande. Galet roligt, men energinivån i kroppen var inte på topp och det gick åt mycket energi till att koncentrera sig på vägen.

Rocky roads

Lunchstoppet idag var i en by som heter Alnif. Gissa vad – kyckling och pommes, jajjemen! I Alnif väntade vi in följebilen så att vi fick tanka, för att sedan återigen bege oss iväg.

Lunch Lunch

Första sektionen fick jag ta täten, över en riktigt snabb grussektion med en hel del wash-outs att se upp för. Efter ett par byapassager hamnade vi i en dalgång där en flod säkerligen rinner när/om det regnat. Plötsligt låg där ett par riktigt stora stenbumlingar mitt i vägen, och ett par grabbar stod uppe på bergssluttningen och vinkade åt oss och varnade för stenarna. Det visade sig att de var i full färd med att bygga ett hus, och var ute och letade upp stenar som skulle passa. Strax efteråt mötte vi en lastbil, fullastad med stenar i liknande storlek, som åkte efter grabbarna och plockade upp de stenar de välte ner på vägen. Hus av naturmaterial – jajjemen! 😉

Rocky roads Rocky roads Rodky roads

När vägen började slingra sig uppåt mötte vi tre BWM1200GS Adventure, fullpackade med packboxar, tält och tillhörande matchande BMW-jackor. De verkade ha det ganska tungt på dessa taskiga vägar, och man var glad att man lekte fram på en lätt 450..

Beemers

Beautiful

Serpentiner, branter, stup, bergsmassiv, klar härlig bergsluft, hala kurvor, leriga spår, uppförsbackar och nedförsbackar. Nu blev det riktig bergskörning, lite åt Albanienhållet men med långt bättre vägar och förutsättningar. Roligt, vackert, underbart! Alldeles för många intryck för att återge i text, men det är så magiskt vackert när det karga bergslandskapet plötsligt övergår till en lummig dalgång med små stenhus utplacerade till synes slumpvis. Lite staket, någon bäckspassage, barn som är ute och leker. Sådan körning som man mår bra av, både i kroppen, sinnet och själen. Vackert helt enkelt, på alla sätt och vis.

Rocky roads Rest stop

När vi passerade dagens högsta punkt (lite över 2000möh om jag inte minns fel) träffade vi på Henrik och gänget som passade på att vila på en utkiksplats med utsikt över serpentinvägen och dalgången nedanför. Otroligt mäktigt och vackert. Vi tog en bensträckare innan vi åkte vidare nedförs.

Rest stop Rest stop Rest stopEfter ett par kilometer eller mil slingrande serpentiner, byar och det vanliga kom vi så ut på en kortare asfaltssektion innan det sista platta gruslandskapet innan dagens mål i Dades. När vi lämnade asfalten åkte vi genom vad som närmast kan beskrivas som ett marslandskap. Små spår på röd jord, med röda kantiga stenar utspridda över marken och röda platta bergsmassiv på sidorna. Riktigt läckert!

Like mars

 

Marslandskapet övergick såsmåningom i de vanliga långa snabba vägarna, med slumpvis utplacerade bäcksraviner som måste tas i vettig hastighet, medan man kan bjuda fullt mellan dem. Dock är det fullt med wash-outs överallt där vägen är bortspolad.. missar man en sådan här och tar den på fel sätt så kan det gå illa!

Wash out

Det började småregna när vi såsmåningom kom fram till asfaltsvägen igen, och efter att ha rullat någon kilometer asfalt kom vi fram till hotellet för dagen.

Village

Per last strethch

Detta hotell var i särklass resans finaste. Rummet var inrett med koppar, i lite steampunk-stil och jag älskade det! Duschen hade gott tryck, gott flöde och rikligt med varmvatten. Hotellet hade ett Hamam, där vi bastade och Tina fick en timmas massage.

Hotel bedMaten var bra, varierad och faktiskt riktigt god, både till middag och frukost. Här mådde vi gott hela kvällen, samtalade, drack en öl eller tre och slappnade av ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.