Lager- och spindelledsbyte V70 D5 AWD -06

Så var det dags för den årliga besiktningen av V70:n, och det finns en del att åtgärda.. Jag trodde att bytet av luftmassemätare skulle ordna problemet med felkod om luftmassemätaren, men även med ny LMM återkom felmeddelandet, så nästa misstänkta bov är virvelspjället. När jag testkörde bilen med datorn ikopplad fick jag väldigt skumma värden på aktuatorn till virvelspjället (virvelspjällsmotorn), så det blev att beställa en ny motor.. Men innan den levererades hann vi besikta bilen och få anmärkningar på hjullager vänster sida fram samt spindelled höger. Dessa fanns i lager, så det blev en kväll i garaget för att åtgärda problemen.

Spindelledsbyte

Upp med bilen på lyften och av med hjulet för att byta spindelleden. Nu tänkte jag spara lite tid och arbete vid bytet av spindelleden genom att inte plocka loss hela spindeln utan bara plocka bort minsta möjliga, så jag lossade spindelledens mutter och dämparbenets infästning i styrspindeln..

Men det gick dåligt att kränga ut spindelleden ur bärarmen, så jag fick lossa drivaxeln..

.. och plocka loss bromsoket och ABS-sensorn. Då kunde jag lirka loss spindeln tillräckligt mycket för att få bort spindelleden..

Märkbart sliten var den gamla leden, klart i behov av byte:

Gammal mot ny

.. men som vanligt när man är lat så straffar det sig i slutet. För att få den nya spindelleden på plats var jag ändå tvungen att lossa hela styrspindeln. Det gick lätt att få ut drivaxeln ur hjullagret den här gången, hjullagret är ju nytt sedan inte så länge, och sedan var det bara att lirka ut spindeln..

För att få den nya spindeln att passa krävdes lite puts och rengöring minst sagt, rost och ärg precis överallt.. men tillslut satt den där, och det var bara att återmontera allt.

Bulten som håller drivaxeln bör inte återmonteras – som tur är följer det med en ny i spindelaxelkittet, så det är bara att dra dit den istället.

Hjullagerbyte

Byta hjullager har jag gjort tidigare, så här kunde jag momenten sedan tidigare:

Bort med däcket

Loss med bromsoket, häng upp med buntband för att spara bromsledningen

Bort med bromsskiva, lossa dämparbenet och spindelleden

För att få ut drivaxeln ur lagret krävdes en hel del våld och värme. Det slutade med att jag använde en 15mm hylsa mot drivaxeln och en 20mm hylsa att slå på, samt ett 1/4″ förlängningsskaft för att styra allt rätt, och sedan släggan att banka med.. så kom den till slut.

När väl spindeln är lös så är det bara att lossa lagret från baksidan och knacka ut det.

Hjullagret var dyngslut efter lite drygt 32000 mil, glappade millimetrar åt alla håll.. så det var minst sagt läge att byta.

Återigen krävdes smärgeln för att rengöra lagerfästet innan återmontering..

Före..

..efter

Så var det bara att montera det nya lagret..

och återmontera allting i omvänd ordning. Återigen med en ny skruv till drivaxeln – som följer med lagersatsen.

Passade på att byta till sommardäck när bilen ändå stod på lyften, och vid provkörning efteråt känner man att bilen har rejält med toe-in.. så nu blir det en hjulinställning innan blien ska ut på vägarna igen. Vi har ju haft problem med att bilen nött däck på insidan, kanske dessa glappa komponenter haft någonting att göra med att ingen verkstad lyckats göra en vettig inställning på hjulen.. vi får hoppas att det blir bättre nu.

Nästa steg blir byte av virvelspjällsmotor, fortsättning följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.