Trassel med formen

Jaha, så var det dags. Efter att ha fräst, slipat, spacklat, lackat, slipat, lackat, polerat, vaxat och lagt PVA på pluggen så skulle det göras en form av det hela.

IMAG3248

IMAG3258Började med ett tunt lager gelcoat, och det var här det hela gick galet.

GelcoatDet visar sig att det inte alls är gelcoat jag lagt på utan Biltemas båtfärg. Kanske inte skulle göra så mycket, men jag har ju blandat den med polyesterhärdare, 2%, när den ska ha specialhärdare, 20%.. Vaaaaa!!

Gör en nödlösning och blandar en sats till med för mycket härdare som jag sedan penslar på och blandar in i färgen jag lagt på. Efter att detta fått torka sig “kladdtorrt” lägger jag på lite polyester och glasfiber.

IMAG3264 IMAG3262Blir superbra. Stenhårt, flexar inte mycket och ser riktigt fint ut. Låter detta härda ett par dagar då jag inte är säker på hur min “gelcoat” härdar, och sedan är det dags att ploppa ur pluggen ur formen.. Ploppa och ploppa, det sitter ju fast!

IMAG3266 IMAG3265Skumplasten jag gjort pluggen i är ju porös, så det går inte att slita tag i den. Pluggen släpper fint från formen, men bara bitvis så det är rätt mycket pill att få loss den. Efter att ha fått bort all skumplast sitter det kvar ett lager av epoxyspackel i formen som inte vill lossna. Får använda våld och mera våld för att få loss det:

IMAG3272 IMAG3267

 

Detta skadar ju såklart ytan på formen, så.. detta får anses vara ett misslyckande.

Nu väntar jag på leverans av ett par längre 6mm ballnose-fräsar så att jag ska kunna göra en bättre fräsning med 5cm skivor och med bättre detaljrikedom. Mindre spackel och mindre slipa, mer lacka och polera så får vi se om det fungerar med designen jag har, eller om jag måste designa om den för att göra den lättare att tillverka.

To be continued..

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.