KTM 530 Renovering, på djupet

Efter hemkomst från Boden hade jag lite småprylar som behövde fixxas. En släpring hade släppt på ena gaffelbenet, styrkronan behövde dras åt, vevhusventilationen behövde kollas över och några skruvar behövde lite loctite.. Så det blev en snabb översyn av cykeln:

Snabbservice

 

Inga problem att få ihop allt igen. Onsdagen efter hemkomst hade jag en pisskass dag där allt gick åt pipan, så på kvällen bestämde jag mig för att iallafall få lite kul och drog ut med KTM:en.. Körde förbi gokartbanan, bakom tippen, genom stan, och tog grusvägen vid E4 på väg tillbaka.. blåste på rätt bra, och när jag släppte gasen tvärnöp bakdäcket!

Avkrängt däckDet visar sig att det är MYCKET lättare att få av ett däck med korv än att få på det.. däcket hade nämligen hoppat av av sig självt! Det var inte så mycket annat att göra än att ringa supportbilen (mamma) som kom och plockade upp mig efter grusvägen. Cykeln gick inte ens rulla för bakdäcket gick inte runt och att ploppa tillbaka korven i fält utan verktyg var bara att glömma.

NoTyre

 

Så, dagen efter fick jag nytta av min nya däcksmaskin. 😉 Började med att hitta orsaken till varför däcket krängt av. Det visar sig att jag nog lyckats sabba kordan i däcket när jag krängde på det.

Korda av

 

Nåväl, med lite trix och massor med svett så fick jag på ett nytt däck. Istället för ett AC10 blev det nu ett XC12 som jag hade på hyllan. Vi får testa hur det fungerar, det får duga tills det är avresa mot Albanien iallafall!

Däckmaskin

 

Men problemen slutade inte här. Jag har, sedan jag köpte hojen, haft problem med oljeläckage. Jag har testat byta allt som går från utsidan av motorn utan resultat, så nu var det dags att ta tjuren vid hornen och börja plocka isär motorn för att se vad felet beror på, och fixxa det. Så att jag får en cykel jag kan lita på i Albanien!

Sagt och gjort, första steget är att uppgradera oljepumparna till nya specifikationer som håller tätt bättre. För att komma åt dessa måste kopplingen bort:

Koppling  väck

Koppling väck

Bänkad koppling

 

Eftersom att jag inte kunde se något som var direkt fel här så rev jag vidare och tog toppen och cylinder/kolv av cykeln:

Toppen

Går nog inte så fort nu

Går nog inte så fort nu

Och andra sidan

Och andra sidan

Har mätt upp kolvringarna som har på tok för stort glapp. Topp/cylinder var åtdraget med mutterpicka vad det verkar, för det satt KOPIÖST hårt. Behöver nya bultar till dessa! I övrigt ser det ok ut, kolven ser ok ut, cylinder och topp är plana.. men jag funderar på om kolv och kamkedja ska bytas. Lägger lite bilder här så ska jag fråga runt lite med dem som referens så får vi se vad domen blir. Det visade sig att jag redan hade topp- och cylinderfotspackningar så de behöver jag iallafall inte köpa! 😉

Kolvbulten är lila

Kolvbulten är lila

Kolven är liiite sliten på framkant

Kolven är liiite sliten på framkant

Kamkedjan

Kamkedjan

 

 

3 svar på ”KTM 530 Renovering, på djupet

  1. Jaha där ser man,på min 4 år gammla moppe brinner en liten koppartråd av och “game over” shame.
    Andra totalrenoverar sina nästan nya apelsinmoppar innan start och ler i mjugg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.