“Halvljus” till rallyhojen?

Eftersom att den lösning jag byggt nu för halvljus till rallyhojen inte håller för rallykörning så måste jag ordna en ny lösning. Hittade ett par lampor på Ebay som såg bra ut, och beställde två stycken för att testa:

IMG_1734

Detta _ska_ vara en 10W CREE diod, som ska ge runt tusen lumen, men det första som slår en när man packar upp lampan är att kabeln – som ska leverera ungefär 1A i 12 volt är ungefär lika tjock som ett hårstrå..

IMG_1736

Här har vi lite förluster, och mycket riktigt, när man matar på 12V på tåtarna så får man inte så jättebra siffror..

IMG_1737

0,17A i 12,1 volt blir bara lite drygt 2W.. Det märks att vi har förluster, för ökar vi spänningen så ökar ljusstyrkan

 

IMG_1738

Här känns det som att det är mer i görningen än bara tunna kablar, så vi öppnar upp härligheten och hittar detta:

IMG_1739

Någon sorts konstantströmskrets, eller brusreducering, eller vad nu kineserna tycker är lämpligt att stoppa in före dioden. För att utesluta förluster i kablaget så testar vi att koppla direkt på kretsen, vilket ger marginellt bättre resultat, men om vi kopplar förbi kretsen och matar dioden direkt med 12V, vilket den faktiskt är specad för, då händer det saker..

IMG_1740Inga 10W, men nu är vi iallafall uppe i lite dryga 7W in.. Nu leverar ju generatorn på cykeln inte 12V utan snarare lite över 14..

IMG_1742

Sådär, nu matar vi in 17W i dioden, och det lyser riktigt bra. Största delen av dessa watt blir värme skulle jag gissa, men nu lyser dioden iallafall skapligt, så det blir att plocka bort kretsen och mata dioden direkt från cykelns 12V matning, så får vi se hur länge den håller innan den brinner upp. Såhär blir matningen:

IMG_1741

Med tanke på pris/prestanda så kan jag inte rekommendera dessa lampor, men halvljuset handlar ju mer om att synas än att se, och till det duger dessa utmärkt. Jag vet att det inte är någon halvljusbild på dessa, så man får byta innan besiktning, men det handlar som sagt om att synas de korta sträckor man kör efter vägen..

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.