Mockup och drivaxelfäste

Nu när bygget börjar vara halvklart finns det äntligen tid att börja ta tag i lite andra projekt som legat i malpåse senaste året.. Eftersom att vintern nalkas så måste vi ju se till att ungarna har en skoter att leka med i snön, så barnskoterprojektet ligger högt upp på priolistan, efter att hålla bilarna i ett fungerande skick då – vilket visar sig vara mer jobb än väntat ibland.. 😉

Första steget nu är att placera ut alla komponenterna på ett vettigt sätt och göra en lista på saker vi måste bygga för att få en körbar maskin..

Här har vi motor, boggie, tunnel, tank och sits på plats – det verkar som att det finns en möjlighet att få ihop någonting av detta. Men första punkten som kvarstår sedan sist är att korta boggieskenorna en decimeter för att få plats med drivaxeln i mattan när allt är monterat..

Eftersom att Ture blivit äldre, och är riktigt sugen på en skoter, så kommer vi att göra detta projekt ihop. Det känns bra i mekarhjärtat att grabben trivs med mig ute i garaget! Första steget för honom är att plocka bort allt boggierelaterat från skenorna så att vi kan kapa och borra om dem..

När skenorna kapats var det bara att montera ihop allt igen, och se så bra plats drivaxeln har där fram. Nu var det bara att gå över “maskinen” och göra en första lista över saker att göra för att komma mot mål..

Vi identifierade några punkter, och eftersom att den knepigaste posten är att göra en burk där drivaxeln ska sitta, som tunneln nitas fast i och där både motor, fotsteg och boggie fäster – så började vi med den.

För att ha en chans att få ett vettigt resultat började vi med att cadda upp en modell av vad vi ville åstadkomma. Sedan gjorde vi en ritning av modellen som vi skrev ut på papper i skala 1:1. Pappren tejpade vi sedan ihop, och klippte ut den bit vi behövde..

Nu var det bara lite huvudbry att förvandla denna pappersbit till plåt, men med lite tålamod, en bra spritpenna och en plasmaskärare var det snabbt ordnat!

Först ritade vi av pappersmodellen på plåten..

.. och sedan, med hjälp av en aluminiumlinjal, skar vi ut biten med plasmaskäraren..

Precis hur smidigt som helst. Vi använde en hålsåg för att borra de stora hålen till drivaxeln och började fundera över hur vi skulle få till bra bockar på plåten..

Eftersom att jag har en verkstadspress så tänkte jag att vi borde kunna göra en anordning i den för att bocka plåten, så vi kollade upp hur verktygen fäster i pressen, och det visade sig att en gammal biltemahylsa passar perfekt!

Men en hylsa är inget bockningsverktyg, så efter lite kapande hade vi nåt som såg mer ut såhär och var klart för svetsen..

När vi monterat det färdiga verktyget i pressen, och passat in en vinkelprofil som mothåll:

Och en testkörning visade att den klarar av att bocka grövre material än vad vi behöver:

Sen insåg vi att plåten vi behöver bocka ändå är för stor – den går inte in i pressen så som vi behöver, så åter till skissbordet.. Här var det dags att ge upp för kvällen, fortsättning följer…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.