Först i världen!

Det har varit lite lugnt med uppdateringar här eftersom att jag lagt största delen av den tid jag haft på ett jobbprojekt – att bygga världens första fjärrstyrda eldrivna skrotare!
För alla oinvigda kan jag berätta att en skrotare är en gruvmaskin som används för att knacka ner halvlösa stenar och klippblock från tak, väggar och golv i gruvan innan man går in och förstärker berget så att det ska vara säkert att vistas där.

Lyckosamt nog har vi en tillverkare av skrotare fem minuter hemifrån: Jama Mining Machines!

Eftersom arbetet med skrotaren är den uppgift som sker närmast osäkrat berg där målet är att få lösa delar att rasa ner är det uppenbart en av de farligaste arbetsuppgifterna vi har i gruvan. Även om det är väldigt ovanligt med olyckor så försöker vi på Bolidens teknikavdelning alltid hitta nya tekniska lösningar för att få bort människor från de farliga momenten. Ett steg i att göra det är att fjärrstyra våra maskiner.

I det här projektet har jag fått ansvara för bild & ljud, dvs att se till att vi får bild och ljud från maskinen till vår förarmiljö. Jag ska inte gå in på exakt hur vi valt att gå tillväga men efter några omtag byggde vi en liten fin central på maskinen som streamar över allt till en operatörsstation.

Operatörsstationen byggde vi upp på sedvanligt vis med liknande reglage som finns i maskinen och ett antal skärmar som visar arbetsområdet samt ett VR-headset som ger en 3D bild av arbetsytan.

I veckan har vi plockat ner maskinen under jord och håller på för fullt med våra tester. Det är ett ruskigt roligt projekt där jag får möjlighet att lära mig mycket om sånt jag är intresserad av. Magiskt roligt att vara ute hos Jama och lära sig mer om hur de konstruerar sina maskiner, få en inblick i hur styrsystemen fungerar och diskutera hydraulik med experter.

Eftersom att det är ett FoU-projekt har vi fått 3D-printa en del prototyper för att kunna modifiera diverse fästen och inneslutningar, det har varit en del el- och elektronikpyssel, jag har fått CADda upp prylar som laserskurits och bara grejen med att hela maskinen är batteridriven gör ju att det passar mig perfekt!

Slänger med en liten video från testkörningen av världens första batteriskrotare, om ni vill läsa mer om maskinerna så kika in på http://jama.se

Vi börjar ha kommit så pass långt i projektet att det borde börja lugna ner sig snart och då kommer fler inlägg om elcyklar eller vad vi nu ska hitta på.. Jag har en del material om trimning och reparationer av airsoftprylar men jag vet inte om jag ska peta upp sånt här, vi får se hur det blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.