Elkonvertering Avant216

Så, precis lagom till första snön i år valde vår kära Avant 216 att tacka för sig. Den har gått lite dåligt under en tid och nu verkar vevlagren ha tackat för sig och gått i pension.

I normala fall hade jag bytt vevlager, fixat veven, eventuellt bytt kolvar, foder och ringar och gått igenom allt som behöver fixas på motorn – men det är så mycket som inte fungerat bra på den 16hk bensinmotor som sitter där att jag varit sugen på att byta ut den ett tag.
När jag fick priset på en 20hk dieselmotor som är en drop-in ersättare så bestämde jag rätt snabbt att avanten blir eldriven (har varit sugen på att elkonvertera ett tag, men det känns bortkastat när den fungerar.)

Kalkylen såg ut såhär:
20hk dieselmotor: 46000:- plus moms och frakt
vs
Elmotor med kontroller och reglage: 15000kr
2 uppsättningar batteri (2.2kWh 96V nominal 300A): 10000kr
BMS: 4x1000kr

Så även om jag behöver ett betydligt större batteri så kommer detta gå att räkna hem.. (Jaja, nu ska vi inte jämföra med vad ett vevlagerbyte skulle kosta)

Så, efter att ha letat och gjort lite efterforskningar hittade jag en motor som troligtvis duger. Sedan tog jag den motorns storebror, kollade att den borde rymmas, och drog iväg en beställning.. och idag damp den ner i .. garaget..

Detta är ett monster från QS-motor..

De specar den till 8kW, vilket är lite lustigt då den ska klara 16kW kontinuerligt..

.. och kunna mata det dubbla, 32kw, i 10 minuter..  (ja, min hand ligger på motorn)

En matchande kontroller är beställd och borde dyka upp till veckan, då kommer en uppdatering. Sedan behöver jag få undan lite prylar från garaget för att kunna dra in den döde avanten och påbörja ombyggnationen.. Detta är ett projekt jag ser fram emot massor, har redan börjat skissa på batterisetup men måste få mäta mer på avanten för att kunna bygga ett batteri som passar.

Lite intressant är det att den lilla motorn, samma som jag har på min cykel, är specad till 5kW (det var 7.5kW när jag köpte den) medan den stora är 8kW.. Någon har räknat lite knasigt kanske..

Fortsättning följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.