Rengöra partikelfiltret Volvo V50 drive 1.6d

Volvo V50 drive #pålyften

Så var det dags, jag har börjat få felmeddelandet alla volvoägare fruktar, Partikelfälla igensatt. Bilen kan inte längre regenerera partikelfiltret och motorn vägrar varva mer än 3000rpm. Dessutom känns den mer kraftlös än vanligt – det är ju inget prestandamonster ens när allt är som det ska..

1.6 drive dieselmotor

Så vad gör man när man är för snål för att punga ut med de 16000kr verkstaden vill ha för att byta partikelfiltret, och även är för snål för att köpa ett nytt filter för 6500kr plus moms hos Meca?
– Man googlar, googlar, googlar och kollar lite youtubevideos.. och hittar en lösning som rent teoretiskt skulle kunna fungera, och sen börjar man riva bilen.

Avklädd..

Först avlägsnar man den plastkåpa som täcker motorn och som sitter med 2st 10mm muttrar.

Partikelfiltret är inklätt i en värmesköld som är den silverfärgade klumpen mitt i hopen av alla slangar och turboaggregat och spänner hela höjden av motorutrymmet vertikalt. Den behöver vi plocka ut, så det är bara till att börja öppna slangklammer och lossa luftkanaler..

Luftrör..

Började med att plocka loss alla rör som ligger ovanpå partikelfiltret, men det räckte inte för att komma åt alla fästpunkter och kunna öppna klämman som håller filtret på plats mot turbon..

Knepigt montage..

Spenderade lite tid med att lossa plaströret som ligger bakom turboaggregatet. Röret sitter med ett par slangklammer och en 8mm skruv. Sedan sitter där en skruv med insexskalle som är komplett omöjlig att komma åt utan att tillverka diverse specialverktyg, vilket jag inte kände för att göra. Men det visade sig att den bara agerar klämklack och inte behöver lossas. Lös med slangklammer och skruv, och sedan kan man vrida hela röret uppåt och haka loss det från insexskruven, och sedan är det bara att dra rätt ut.

Nu är överdelen av paritkelfiltret frilagd, men för att kunna lossa och öppna värmeskölden för att kunna lossa den från turbon måste det svarta röret längst ner till höger i bild bort. Detta rör måste lossas varje gång man gör ett filterbyte på motorn, så den övre infästningspunkten är enkel att komma åt, men först efter att man avlägsnat luftröret som går mellan luftfilter och insugssida på turboaggregat.

Under motorn sitter metallröret fast i en slang som går från intercoolern, ett klammer som håller en kylarledning och ännu en 10mm hexskruv. Men när man lossat det är det inga problem att lyfta av röret.

När röret är väck kan man öppna värmeskölden till partikelfiltret..

Tre 8mm hexskruvar senare går det att bryta upp värmeskölden tillräckligt för att få tillgång till fästringen som håller filtret på plats..

Fästringen sitter i en rätt skum vinkel från fabrik, egentligen helt utan mening. Med en fast 16mm nyckel kan man komma åt att lirka loss den, den ska inte sitta särskilt hårt, och sedan kan man vrida till den så att man får en vettigare vinkel att lossa den från. Efter att ha lossat klämringen och bänt den över flänsen så att den inte längre håller filtret på plats så är det dags att se till att alla anslutningar till filtret hänger med ut.

Jag testade att lossa tempgivaren från filtret, men den satt stenhårt, så istället kopplade jag ur givaren ur motorn och lät den följa med filtret ut..

Urkopplad tempgivare för partikelfiltret

Utöver tempgivaren är filtret anslutet till en difftrycksgivare som sitter monterad på sidan av batterihållaren.

Hela givaren sitter fast med en Torx-skruv och det är mycket enklare att lossa tryckslangarna från givaren om man plockar loss hela givaren från sitt fäste. Först lossar vi kontakten så att vi inte har någonting som håller givaren på plats.

Givare losskopplad

För enkelhets skull hängde jag tillbaka givaren när slangarna var frånkopplade, så slipper man hålla reda på den. Jag märkte upp slangarna för att minnas vilken slang som gick var på givaren, men slangarna är faktiskt av olika diameter så de passar bara på ett sätt.

Undermotorn

Då återstår bara den nedre infästningen av partikelfiltret, längst bort i bild, där det sitter fast i avgasröret. Eftersom att vi snackar avgas så kärvar det ju en del, men mutterpicka och 5-56 löser alla dylika problem. När bakre fästet är bortskruvat får man knyckla till värmeskölden lite i överkanten så att den ska kunna följa med filtret ut under bilen utan att haka i allt möjligt på vägen ner.. men skölden är mjuk och enkel att återställa sen, så knyckla på bara.

Heureka

Och då var den knepiga delen av arbetet utfört, partikelfiltret finns inte längre i bilen utan..

.. ligger löst på golvet. Nu kan man ju tänka att – när man lika gjort allt detta jobbet så kan man ju slänga i ett nytt filter och glömma problemet, men så långt har jobbet bara tagit ett par timmar och jag känner att jag iallafall vill försöka spara lite pengar, även om det innebär att göra om allt detta – vilket ju alltid är enklare andra gången ändå.. Så vi kör på!

För att göra arbetet med filtret enklare skruvade jag loss hela värmeskölden, det är bara 4 skruvar till eller nåt sånt så det går fort. Jag plockade även lös tempgivaren. Sedan började experimenten..

DPF cleaning DIY

Jag började med att skölja ur filtret med en vattenkanna. Vattnet rann knappt genom, och det som kom ut var inte vackert.. En brunsvart sörja som såg väldigt kletig ut. Så jag hällde i en liter T-röd och väntade en stund för att spriten skulle få göra sitt jobb. När man gör detta så häll alltid vätska bakifrån i systemet, dvs häll i på avgassidan och ur på turbosidan. Då trycker man ut sotet kortaste vägen istället för att försöka trycka allt genom filtret.. kanske inte spelar någon roll, men så tänkte jag.

Efter att jag hällt ur spriten kopplade jag in partikelfiltret på högtryckstvätten enligt bilden ovan, och spolade och spolade.. Det gick väldigt tungt, och det är inte lätt att utsätta själva filtret för någon kraft såhär, så jag kopplade på kompressorn på tryckgivarslangen som sitter på samma sida av filtret som avgaset och körde på 10 bar lufttryck.. nu började det hända saker. Kombinationen vattenfyllt filter och 10 bar övertryck fullkomligen spottade sotvatten ur filtrets inlopp.

Jag upprepade proceduren att vattenfylla filtret och trycka ur med högtryck tills dess att vattnet som kom genom filtret var klart, och jag kunde hälla vatten genom filtret med mycket mindre motstånd än tidigare. När jag var färdig kunde jag täppa till utloppet med handflatan och trycksätta utloppssidan med kompressorn och få all luft att gå genom filtret och ut genom inloppet utan att luft smet förbi handen och genade. Stor skillnad mot från början alltså.

Jag slutade fylla på vatten och blåste filtret torrt tills det slutade rinna vatten när jag pustade luft genom, och sedan tog jag min mapgasbrännare och värmde upp filtret så att vattnet som var kvar ångade bort. Fick säkert inte bort allt, det är inte jätteviktigt, men jag gjorde så gott jag kunde.

Efter detta rengjorde jag det jag kom åt på motorn när filtret var borta och påbörjade återmonteringen.

Det var inga problem alls att lyfta filtret på plats och jag bestämde mig för att lämna fästklämringen i den här vinkeln istället för den skumma vinkel den hade från början. Det är enklare att komma åt, och det är inte ivägen för någonting på det här viset, så varför inte.

Kopplade i diftrycksgivaren, rätt slang på rätt plats, och skruvade fast den.

Avgastempgivaren plockade jag ur innan jag började vattenfylla filtret, och den återmonterades nu.

.. och kopplades in.

Återställde och skruvade ihop värmeskölden igen..

.. monterade metallröret för tryckluft, och sen missade jag att fota resten av slangarna som jag skruvade tillbaka.

Resultatet då?
– När jag startade upp bilen och kopplade upp Vida var samtliga tidigare partikelfilterlarm gröna. Jag rensade felkoder, nollstälde timräknaren för partikelfiltret, och helt plötsligt gick motorn bra igen. Tog ut bilen på en testtur, och den började larma för partikelfiltret igen och gick i limp-home läge.. men eftersom att jag troligen inte fått ut allt vatten ur filtret när jag rengjorde det körde jag vidare och varmkörde bilen ordentligt. Stannade och nollade felkoder och efter det återkom de inte. Nu har jag kört bilen ett par dagar efter detta och den går klockrent. Inga larm, inget begränsat läge och inga bekymmer.

Det kanske är för tidigt att dra några slutsatser ännu, men allt som allt tog detta 4 timmar att göra hemma i garaget. Jag kommer att uppdatera inlägget här ifall jag får några nya partikelfilterfelkoder, så vi får se vad som händer. Hittills har jag iallafall inte förlorat mer än en kväll i garaget på denna fix, och det har jag råd att gambla med. 🙂

17 thoughts on “Rengöra partikelfiltret Volvo V50 drive 1.6d

 1. Hej!

  Har exakt samma bil med exakt samma problem… Funderar på att göra samma som du. Behövs det några specialverktyg? Fortfarande inte fått samma felkod eller? Har du kört många mil?

  • Hej Joel,

   inga specialverktyg behövs. Jag kan inte rekommendera operationen då det inte riktigt är enligt “tillverkarens rekommendationer” att göra detta, men bilen har gått ~1000 problemfria mil efter detta och felkoden har inte återkommit.

 2. Tja Marcus, tack så mycket för infon du bjudit med dig av! Är det fortfarande problemfritt och isf hur långt har du kört nu?

  Tänker själv göra samma operation innan jag byter partikelfiltret.

  Mvh

 3. Hej Marcus,

  tack så mycket för informativt inlägg.
  Jag har beställt nytt partikelfilter och skall på att montera av det gamla. Och då kommer ditt informativa inlägg väl till pass.

  En fråga, slangarna som går ifrån partikelfiltret som syns på bild (2 svarta). Är detta några slangar man kan byta til något de har på biltema? Eller är detta special?

  Med vänlig hälsning, Peter

  • Hej Peter,

   jag vet inte exakt vilka slangar du menar men de svarta slangar som är anslutna till partikelfiltret går till difftrycksmätaren och är ingenting speciellt alls. Biltemaslangar bör fungera fint.

   // Marcus

 4. Hej Markus

  Tack så mycket för ett otroligt bra och informativt tillägg. Jag har en C30 av samma årsmodell med likadan motor och allt har stämt perfekt hittills. Jag har fått ut partikelfiltret och har också sköljt det så jag blir nöjd
  På mitt filter satt det ett fäste i rostfärgat stål fastskruvat ungefär på halva filterhöjden Det krånglade till utplockningen väldigt mycket jag blev tvungen att skruva bort det och sedan pilla ut fästet innan jag fick ut filtret. Jag ser inget sådant på dina bilder och du skriver inget om det heller.
  Saknas det hos dig?
  Dvs hänger filtret endast i klämringen och sitter fast i avgassystemet. Om det är så hos dig så struntar jag i att återmontera fästet. Det skulle förenkla livet mycket.

  Med vänlig hälsning Erik

  • Hej Erik,

   kul att inlägget kommer till nytta! På min fanns inget sådant fäste utan filtret hänger i klämringen vid turbon och på avgaset. Känns som att det ska mycket till för att det ska bli ett problem om du skippar fästet, men när den hänger i turbon kan det ju bli dyrt ifall det blir någonting.. Jag hade gjort som du skriver och struntat i fästet, men det är på egen risk. 😉

   // Marcus

 5. Tack så mycket för svaret Marcus.
  Ja nu har jag faktiskt lyft tillbaka filtret och på något sätt fått dit fästet också.
  Men jag fundera på om det är så smart med tanke på framtida urplockningar. Jag kanske ska pilla bort det igen.

  Det slutade också med att jag monterade bort bakre värmeskölden på filtret för att få dit det, och nu klurar jag på om jag måste försök klämma tillbaka värmeskölden eller om jag kan chansa på att köra utan. Det är ganska kul det här men man måste ta en del beslut.

  Återigen stort tack för all hjälp, utan din sida hade jag inte vågat mig på detta.
  //Erik

 6. Hej Marcus

  Nu är bilen hopmonterad sedan någon vecka och alla larm är borta och den går (nåja) som ett spjut. Jag struntade i fästet och monterade tillbaka värmesköld och hängde upp filtret i turbon med klämman och satte fast det i avgassystemet. Det gick mycket lätt när fästet var borta och det kändes hur stabilt som helst.

  Det här inlägget var fantastiskt bra och jag är mycket tacksam. Har du vägarna förbi Västerås någon gång så hör av dig så kan vi hitta på något på stan, notan står jag för.

  Bästa hälsningar
  Erik

 7. Hej.
  Nu var det ett tag sen jag bytte filter på min, och jag funderade på den där lösningen men det slutade med ett nytt. Hittade ett för “bara” 3500 nånting kronor. 😛
  Jag fick aldrig något larm men bytte ändå, vid 18 000 mil. Hade en EGR ventil som bara höll 2000 mil och jag fick för mig att det var filtret som orsakat det. Men men… Gjort är gjort.

  Av ren nyfikenhet, kollade du difftrycket över filtret innan du bytte? Tänkte mest hur stor marginal man hade. 🙂 Mina värden från Vida var:
  RPM =hPa
  800=7
  2000=22
  3000=80
  4000=150+

  En liten parentes angående fästet. Hade nog försökt få tillbaka det. Finns det inget stöd för filtret, kommer alla krafter och vibrationer att fortplantas till turbon, när filtret skakar och det blir ju inte helt optimalt, med materialutmattning och så. (Turbon är lite dyrare än filtret också, just såpass ;-P )
  Blev Särskilt okul, för mig, när jag insåg att en av bultarna till fästet hade gått av jämns med blocket… Fast det löste sig till slut, det också. 🙂

  Mvh Matte

  • Tjenare,

   kollade aldrig difftrycket. Fick felkod, rengjorde filtret och blev av med felkoden. 🙂

   Var hittade du ett partikelfilter för 3500:-? Kan vara bra att veta till nästa gång.

  • Hej Yvonne,
   jag har inte hittat något filter för 3500kr, det kostade nästan det dubbla när jag letade. Matte här ovan verkar ha hittat filter till bra pris, vi får se om han återkommer med var..

   // Marcus

 8. tack Marcus för en bra sida.
  jag håller precis på att rengöra mitt filter enligt dina instruktioner.
  Jag funderar på att fylla det med diesel och tända på för att bränna ut dom sista partiklarna, det borde ju vara som en vanlig regenerering. Har du någon erfarenhet av detta.

  Såg föreseten att hova.com har filter för ca 3300.-
  Hälsing

  • Tjenare,
   jag har inte testat elda ur filtret. Diesel brinner ju inte jättebra så jag vet inte.. jag körde med sprit för att luckra upp sotet och sen högtryck för att blåsa rent.. Det finns säkert bättre sätt, men det fungerade skapligt för mig.

   Filtret på hova.com hade riktigt bra pris, har du testat handla därifrån?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.