Rallybygge, uppstart

Eftersom att snön lyser med sin frånvaro och skotrarna nu är igång så kändes det som ett passande projekt att påbörja motorcykelbygget som jag planerat för vintern. Tanken är att ta min KTM EXC 530 SixDays edition och bygga någonting mer rallyanpassat av den. Inte för att jag behöver det, men för att det är ett roligt projekt, och jag gillar stuket på rallyhojjarna.. och en kåpa är ju aldrig fel.

Så, detta är vad vi utgår ifrån:

I det skick den är nu har den GPS, Roadbook, extra precis trippmätare plus originalinstrument. Detta är allt man behöver för rallykörning, men eldragningen är under all kritik, hälften av prylarna fungerar, och hälften är monterat endast med silikon och buntband. Det sitter fast, men känns inte sådär överseriöst och säkert. Dessutom hänger alla tillbehör på styret, vilket gör att man får rätt mycket massa att dra runt på, vilket är sämre.

Planen är att bygga ett fast navigationstorn som sitter i ramen, att bygga en tredelad kåpa runt tornet anpassat både för den befintliga originaltanken men även för den större safaritanken jag har till cykeln, och att bygga det ordentligt med ordentligt dragen el. Dessutom ska det till ett LED-extraljus för mörka kvällar och eventuellt även en LED-lampa att montera på ett gaffelben. Eftersom att detta är mitt första försök till rallybygge så får vi se hur slutresultatet blir.

Första steget i processen är att rensa all befintlig utrustning från framdelen på cykeln.

Fästet för navigationstornet monteras från insidan i styrkronan, så hela gaffeln och styre måste bort. Sedan borrar man 2st 10mm hål på rätt plats och monterar fästet med en del på insidan och själva fästet på utsidan.

(Ja, jag har en rosa sop och sopskyffel i garaget)

Nu är själva rivningsarbetet gjort, och den jobbiga biten med att borra i ramen. Det som ska göras nu är att återmontera styrkrona och gaffel, för att sedan börja måtta in var allting ska sitta och få plats och hur lamporna ska monteras. Sedan gäller det bara att CAD:a upp det hela och fräsa ut det i lämplig aluminium, dra lite kabel och göra en kåpa i kolfiber. Kul kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.