Fräsning av boggiehjul

Medan jag funderar på hur jag ska göra med drivhjul och tunnelfront så har jag ägnat lite tid åt att testa fräsa ut ett par boggiehjul..

IMG_1999

Då lagren är 12mm breda och jag bara har 6mm alu så blir det ett hjul i mitten och två hållare till lagret med en 3mm försäkning på var sida..

IMG_2001

Lagret passar bra och hjulet ser ok ut på axeln. Jag kommer måsta fräsa ut lagerbussningar då lagrets innerdiameter är 20mm och axeln 17mm.. Eftersom att barnen beställt en skoter i svart, orange och rosa måste ju någonting göras åt färgen på dessa..

IMG_2003

Tänkte att jag filar kanter och tabbar efter infärgningen, så att jag får en fin blank kant på delen, men det blev inte så bra så till nästa batch filar jag delarna färdigt innan eloxering.. Delarna fick ligga och dra i kaustiksoda medan jag gjorde iordning eloxbadet..

IMG_2004

Eftersom att det är många delar som ska eloxeras gjorde jag ett nytt test med att eloxera flera delar samtidigt.. Denna gång var jag väldigt noga med att säkerställa god elektrisk kontakt till alla delarna, som fick bubbla i badet i cirka 60 minuter.

IMG_2005

Jag räknar inte så mycket på strömmen, utan drar på tills det bubblar gott i badet. När man går in i garaget en timme senare känner man en stickande känsla i halsen av vätgasen som bildas.. man får vädra en stund innan man kan gå in i garaget. (Nä, effekten är så låg att det inte genereras tillräckligt med vätgas för att det ska bli farligt).

Efter en timme i eloxeringsbadet är det dags för infärgning. Denna gång har jag köpt orange eloxeringsfärg på ebay, och jag lät delarna ligga i färgbadet i ungefär 20 minuter för att få en ordentlig infärgning..

IMG_2007

Medan lagerhusen låg i färgbad eloxerade jag själva hjulen..

IMG_2006

Efter 20 minuter i färgbad kokade jag upp hela lösningen för att försluta porerna i oxidskiktet..

IMG_2008.. och efter att delarna fått skjuda en stund var det dags för inspektion..

IMG_2009

Färgtonen är helt rätt, och infärgningen är jämn och fin!

IMG_2011

Dags att färga hjulen..

IMG_2010Tyvärr lämnade jag dessa i badet i 25 minuter istället för 20, och de fick en lite mörkare färgton än lagerhusen:

IMG_2013

Gängade bakre lagerhuset och testade montera ett komplett hjul..

IMG_2014

IMG_2015

Måste säga att – bortsett från den blankslipade kanten – så är jag väldigt nöjd med resultatet!

IMG_2016

Detta kommer bli läckert! Hoppas barnen blir nöjda. 😉

Under kvällen hann jag även med att städa garaget, så att jag rymms att hålla på där inne, och för att få allt på plats passade jag på att kapa bort alla nitar från tunnelförlängningen och dela främre delen av tunneln på mitten.

Photo-2015-12-28-20-35-28_2017

Detta för att kunna borra och nita ihop den igen, och smala av den från 41cm till 33cm i bredd. Blir bättre för barnbenen att stå över den på det viset. Imorgon ska jag köpa mig en blästerpistol och blästra av tunneln, så att all skit och alla gamla dekaler försvinner. Sen får vi se om vi ska ge oss på en jätteeloxering, eller om – vilket är troligare – vi klär tunneln i vinyl..

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.