CNC Plasma – projektstart

För att kunna bygga vidare på barnskotern behöver jag lite precisionsskurna plåtbitar för att bygga drivaxelhållaren bland annat. Tidigare har jag fräst ut mallar och handskurit med plasman runt dessa – men allvarligt, hur roligt är det? 😉

Sedan jag upptäckte hur smidigt det är att plasmaskära metall har tankarna lutat åt en CNC-styrd plasmaskärare, och när jag nu behöver utskurna delar passar det ju bra att börja bygga.

Hittade billiga 40x40mm aluminiumprofiler från Tyskland, egentligen menade för fästanordningar för solfångare, men de duger nog till en plasma. Tanken är att bygga en skärare som man placerar ovanpå materialet som ska skäras ut. Arbetsytan blir lite mindre än en meter i kvadrat, så jag kapar till aluminiumprofil i enmeterslängder. Första steget är att bygga en ram till det hela, och här får 3D-skrivaren hjälpa till för att skriva hörnbitar:

Photo-2016-03-10-19-04-32_2303

Eftersom att detta ska bli ett budgetbygge utan motstycke så kommer jag att testa med elektroniken från 3D-skrivarprojektet. Jag behöver ju inte bygga en ny 3D-skrivare nu sedan jag bytte till optiska ändlägesgivare i kosseln så att den blev lite pålitlig. 😉 Någonting som drar iväg i pengar fort är linjärlager, så jag tänkte inte köpa färdiga sådana. Efter lite funderationer och CAD fick jag till slut ut en prototyp till linjärlager som kan fungera:

Photo-2016-03-10-21-39-43_2304

Photo-2016-03-10-22-15-06_2305

Jag hade en hel drös 8x4x3,15mm kullager sedan tiden jag sålde elmotorer, och passade därför på att bygga vagnar med just dessa lager. Skruvarna upptill är för att justera läget i höjdled på lagren som löper på profilens ovansida och därmed förspänna vagnen. I mitten sitter lager som kommer att avlänka remmen uppåt, och mitt på vagnen kommer det att sitta en NEMA17 stegmotor som driver vagnen. Denna prototyp hade några svagheter som version 2 (som skrivs ut just nu) rättar till, och den tror jag blir tillräckligt bra att bygga på. Axlarna på sidorna sitter i lager som håller vagnen fast på profilen genom att löpa i vinkel mot sidourfräsningens kant.
Resultate blev bättre än förväntat. Riktigt glappfritt och löper ruskigt lätt på profilen. Enda nackdelen är att vagnen kan vicka sidledes, men eftersom att det kommer att sitta drivning på båda sidor av gantryt så ska det inte vara något problem. Det fungerar dock inte för vagnen på X-axeln, så dit måste det konstrueras en stabilare vagn..

Fortsättning följer.

2 svar på ”CNC Plasma – projektstart

    • Tjenare,

      jag kör plasman på Klipper, fungerar toppen. Har tyvärr inte hittat någon vref för THC:n på min plasma ännu så jag har inte byggt någon THC men jag gissar att man skulle behöva skriva någon specialmodul till Klipper för det. Klipper hanterar inte realtids-sensordata i scripten vad jag kunnat se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.