Stoorn v2.1: Printhead design

Så börjar vi om från början med nya erfarenheter och lite bättre koll på hur man lägger upp designer med många komponenter på bästa sätt för att kunna ändra i designen efterhand.

Jag återanvänder standardkomponenterna jag caddat upp tidigare så det gick snabbt att få till ett X-gantry, eller början till ett iallafall. Tänkte börja i rätt ände nu, så jag började med att placera ut komponenterna som behöver rymmas på skrivhuvudet.. sedan började jobbet med att cadda upp en hållare för detta.

Ett tidigt utkast men man får en hum om själva idén. Denna gång bygger jag som den befintliga lösningen jag använder där stegmotorn för extrudern ligger över linjärlagret för X-axeln. Detta för att få bättre fördelning av den yttepyttelilla tyngd denna medför. 🙂

Bakom stegmotorn kommer kretskortet för ikoppling av alla komponenter att husera. Detta borde medföra att jag kan få rätt snygg kabeldragning istället för dagens ytterst vackra lösning:

Interna luftkanaler leder luften från den övre radialfläkten ner under hela kalaset för att kyla utskriften och kanalen från den undre fläkten är så långt det är möjligt optimerad för att ge bra luftflöde kring hotend.

För första gången har jag lagt tid vid CAD på saker som kabeldragning och luftflöden, tidigare har det mest handlat om mekaniskt bärande komponenter och sen har finliret fått lösas med buntband efteråt.

I takt med att man lär sig CAD bättre börjar man dra nytta av verktyg som genomskärningar för att kunna inspektera lösningarna och rätta till felaktigheter som inte syns utifrån.

Jag har återgått till den design jag använder idag, där stegmotorn till extrudern hänger över linjärlagret (rosa i bild). Jag har flyttat fram extrudern (grön) 8mm för att ge plats till Z-proben (ljusblå nertill) mellan hotend och linjärlagret där den sitter skyddad och inte stör luftströmmen i onödan. Jag har caddat ett skydd till proben som ska leda luftströmmen åt sidan men dt är inte säkert att jag kommer att använda det. Fläktarna tar in kall luft framifrån där ingenting kommer vara ivägen och den undre fläkten skickar hela luftflödet förbi hotendens kylfläns och sedan ut på sidorna och nertill. Den övre radialfläkten har jag delat på och använder bara själva motordelen i bygget. Runt den är det byggt ett tätt utrymme med luftkanaler som leder luften ner till hotend för att kyla den nysmälta plasten. Utöver att det ser ruskigt läckert ut verkar det fungera riktigt bra!

En snabb testprint senare..

.. och det visar sig att den undre fläkten har pressfattning. Den övre skruvas fast inifrån och blåser luft genom kylkanalerna precis som det var tänkt.

Nu ska jag färdigställa kabelgenomföringar och hitta ett ställe att montera ändlägesbrytare och reminfästning på och sedan är det dags att ta tag i Y-linjärerna igen..

Fortsättning följer..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.