Stoorn v2.1: Underhåll

Eftersom att många delar ska CNC fräsas i aluminium behöver fräsen vara i ordning. Det fungerade att fräsa testbiten jag gjorde men jag fick ta väldigt försiktiga skär och ytan blev sådär.. så det är dags för någonting jag har dragit mig för att göra sedan jag byggde fräsen..

Fräsunderhåll. Tyvärr måste man riva halva fräsen för att komma åt lagerbockarna för Y-axeln och dessa behövde justeras och gänglåsas ordentligt.. när jag tryckte på spindelmotorn kunde jag få hela X-gantryt att glappa ett par millimeter. Att ha den så lös innebär vibrationer och vibrationer är inte bra när det gäller att fräsa hårda material.

Jag plockade isär alla lager och kulmuttrar och smorde upp alltihopa, sedan justerade jag in allt som går att justera och gänglåste alla skruvar när jag återmonterade..

Det tog några timmar men nu är den bättre än ny. Oavsett hur jag bryter i spindelmotorn kan jag inte känna något glapp men trycker jag tillräckligt hårt flyttar sig hela bänken som fräsen är monterad på.. Good enough alltså. 😉

Nu är fräsen klar att tillverka delar till Stoorn, så bara jag blir färdigare med cadden kan vi börja tillverka!

Fortsättning följer..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.