Skoterrenovering: Summit 600 sdi

Så, idag blev det att, trots en hemsk förkylning, leka i garaget hela dagen. Började helt sonika med att montera statorn och lite skruvar jag glömt dra fast igår.

Kabelstamen gick enkelt att få ut och att pressa tätningen på plats var inga problem.

Nästa delmoment var att montera svänghjulet. Var lite nervös för detta eftersom att jag lyckats ha sönder det gamla svänghjulet vid losstagningen och därför har ett nytt av lite modernare modell som ska på plats nu. Dessutom var gängen lite skadad, men lite dremelarbete löste den biffen rätt smidigt.

Nu var det dags att förbereda för att lyfta i motorn i chassiet, började med att rengöra avgasventilerna och sedan monterade jag motorfästet.

Självklart är även motorfästet avfettat och tvättat enligt konstens alla regler. Ett par lyft och knök senare såg det ut såhär:

Rätt skönt att ha fått maskinen på plats, nu är det bara att reda ut vilket som ska vart och vice versa..

Efter en välbehövlig kafferast kopplades så kylarslangar, gasvajrar och oljeledningar på rätt plats, spridarna monterades och drogs fast – självklart med nya packningar på plats.

.. och se så trevligt det ser ut när allt är rent och fint ..

Ungefär vid det här laget hittade jag en sak på arbetsbänken som borde varit monterat igår.. inte bra, men som tur är sitter den på variatorsidan och primärvariatorn var inte ordentligt monterad ännu..

Monterar man inte den här metallramen som håller packboxen på plats så hinner man nog inte så långt innan man har ett generalras på sina händer. (!!)

När alla slangar och spjällhus var på plats var det läge att montera avgassystemet, innan avgasportarna monterades, för att få så mycket rum som möjligt att dra åt skruvarna. Det är rätt trångt i motorutrymmet på en REV när allt är på plats vill jag lova!

Sedan var det bara att sätta in luftburken och montera variatorerna, så var vänstersidan så gott som färdig.

Eftersom att magnapullstarten strulat så fick den sig en ordentlig genomgång, och efter lite fett här och där och något knack med hammaren på andra ställen så fungerar den klockrent igen, och kunde monteras.

Så, på med lite plast och ikoppladen av lite sensorer, dit med en pipa och slutburk, och sedan ser resultatet ut såhär:

Och det roligaste av allt.. den STARTADE PÅ TREDJE DRAGET! 😉

Nu måste den bara varmköras och kylsystemet luftas, men sen är den redo för vinter och lite

BRAAAAAP! Nu är det faktiskt bara SNÖN som saknas!

 

 

 

 

 

 

Skoterrenovering: Montering av 600sdi

Efter att förgäves ha försökt köpa Isoflexfett till vevlagren på skotern från Momentum och från killen jag köpte svänghjulet av i Östersund som lovat att skicka i ett par veckor nu, så besökte jag R-Verkstaden i Ursviken i jakt på fett. En timme senare hade jag en vevaxel och ett motorblock ombearbetat för oljesmörjning av vevlagren, vilket betyder att man inte behöver bekymra sig om fett nåt mer. Det blev dessutom billigare än att köpa de 50 gram fett som behövs till vevlagren, sweet!

När nu allt är i ordning så är det dags att påbörja ihopmonteringen av maskinen igen, men när allt lika är utrivet så måste man ju passa på att putsa lite. Lite avfettning och en diskborste kan göra underverk!

Även motorblocket fick sig en omgång av diskborsten..

På den här bilden kan man se de nya oljekanalerna för smörjningen av lagren.

Montering av vevaxel i motorblock

Samtidigt som jag fick block och vevaxel bearbetat bad jag Jens på R-Verkstan att säga vad han tyckte om skicket på veven. Lagren var i hans tycke i bra skick, och när han mätte upp veven kunde han inte tro att den gått 1500mil. Den är i det närmaste spikrak! Perfekt!

Första steget är att montera de nya packboxarna på vevaxeln. För att detta ska fungera smidigt är det bäst att kladda på lite tvåtaktsolja på packboxarna innan man tvingar dit dem. När packboxarna är monterade ska veven på plats i blocket. Här finns det en liten styrpinne på varje lager som alltid vill komma fel, så man får vara noga med att inte använda våld, och se till att alla styrpinnar hamnar rätt.

Ser ni den smått grönaktiga färgen under drivningen av pumparna (det snedskurna kugghjulet i mitten)? Det är olja, och det är viktigt att man kommer ihåg att fylla upp detta utrymme med olja, annars är risken stor att man sliter sönder drevet till pumparna med dyr reparation som följd..

När vevaxeln är på plats kletar man på lite svart packning-på-burk, vilket är ett typ av lim som limmar ihop blockhalvorna och ser till att det blir tätt. Sedan lägger man locket på och momentdrar allting i sekvens till 25Nm moment.

Så var bottendelen färdig, nu till nästa uppgift.

Montera kolvar i Rotax 600sdi

När jag plockade ur kolvarna så var jag inte riktigt medveten om att nållagret mellan vevstake och kolvbult inte är ett nållager med korg, utan bara 28st lösa nålar och två brickor. Det blev en spännande stund med att leta nålar på arbetsbänken och i vevhuset innan jag kunde räkna 56st nålar från de båda lagren. På grund av detta har jag varit lite orolig för hur det ska gå att återmontera, det finns ju ingenting som håller nålarna på plats när kolvbulten ska genom.

Eftersom att kolvar och cylindrar ser riktigt bra ut, och jag har god kompression, så väljer jag den snåla vägen att inte byta vare sig kolv eller ring utan återmonterar det som fungerat hittills. Här ser man kolven, bulten och alla nålarna i nållagret som ska monteras på vevstaken.

När man monterar kolvarna är det viktigt att se till att delningen i kolvringen hamnar för den lilla piggen i kolven. Piggen är där för att se till att kolvringen inte hakar i någon port i cylindern, och monterar man ringen fel så går den inte att pressa ihop tillräckligt för att passa bra i cylinderloppet.

Eftersom att jag med all säkerhet kommer att tappa nålar till höger och vänster så är det bra med morfars kalsonger att täppa igen vevhuset med. Ser man till att den vevstake man ska arbeta med står i TDC så får man mesta möjliga utrymme.

Så, hur göra?

Börjar med att peta i en klick fett i vevstaken, och gegga runt så att det täcker hela yttre rullbanan för nållagret.

Sedan plockar man i nålarna och geggar fast dem i fettet. Sitter faktiskt riktigt bra. Jag lägger i hälften av alla nålarna, 14st, innan jag…

… stoppar i kolvbulten och trär på brickan på ena sidan, som mothåll och …

… fyller på med resten av nålarna (tyvärr inte i fokus). Efter detta kletar jag fast brickan på hitre sidan och drar ur kolvbulten.

Efter detta är det inga som helst problem att trä på kolven och försiktigt peta igenom kolvbulten och montera låsclipset som håller det hela på plats! Ser det ut såhär så har man troligen gjort rätt:

En bricka på var sida av nållagret, allt glider lätt och fint. Det är viktigt att se till att öppningen på låsclipset hamnar nedåt så att inte kolvens acceleration öppnar clipset med katastrofala följder.

Det är en rätt skön känsla när det moment man oroat sig mest för är slutfört, och det tog inte mer än en kvart att montera kolvarna ändå! Och ja, de är självklart monterade åt rätt håll, och dubbelkollat, och kollat en gång till… 😉

Cylindermontering

Så var det dags att montera cylindrarna på det hela. Alla rester av cylinderfotspackningen har noggrannt tagits bort både från cylinderfoten och från blocket. Återigen kan avfettning och diskborste göra underverk:

Ny cylinderfotspackning monteras och det är viktigt att kontrollera att inga kanaler täpps till av den nya packningen, då är den troligen monterad åt fel håll.

Att trycka ihop kolvringen och trä på cylindern är barnsligt enkelt, och sedan är det bara att momentdra cylindern i omgångar till 45Nm. Först fick sig självklart även cylinder nummer två en omgång av diskborsten.

Petade bort packningarna i toppen och ersatte dem med nya dito från packningssatsen och efter att jag tvättat upp toppen monterades denna forsiktigt på plats. Topplockskåpan fick sig en omgång avfettning även den, och packningarna byttes till nya, och sedan ska toppen momentdras till 25Nm i sekvens.

Se så ren och fin motorn är nu, kommer passa fint i det nytvättade chassiet oxxo! Nu återstår stator- och svänghjulsmontering innan det är dags att lyfta in motorn i chassiet igen. Det gäller bara att komma ihåg vilka slangar och vajrar och elkablar som ska kopplas vart, men det ska nog lösa sig det med.

Slutsats

Det tog inte mer än ett par timmar att montera ihop hela motorn, och det var bra mycket enklare än jag hade trott. Detta är första gången jag renoverar en motor såhär grundligt så lite spännande är det ju… men nu när maskinen börjar vara färdig så får vi hoppas på att vädergudarna skänker oss lite snö att leka i snart oxxo.