Framvagn och boggieuppgradering

Arbetet med barnskotern tuffar på. Just nu är måendet inte på topp och det dyker upp många andra jobb som stjäl tid, så det får helt enkelt ta den tid det tar att mysbygga ihop projektet.

Nästa steg för att få en fungerande framvagn nu när de undre A-armarna var på plats var att bygga styrspindlar. Började med att tillverka fyra runda spacers med 25mm innerdiameter och en ytterdiameter som är större än diametern på de fyrkantsrör som kommer agera bussningshållare.

För att få höjden rätt på spindlarna måste skidhållare tillverkas, vilket jag gjorde av en liten bit 35mm fyrkantsprofil som jag passade in i en bit 40mm fyrkantsprofil där jag svetsade ett genomgående 17/12mm stålrör och avslutade med en bockad 2mm stålplatta som kommer agera mothåll mot skidgummit.. För att få alla vinklar rätt fick jag kapa överdelen i lämplig vinkel..

Dessa passar bra i skidan, och jag kan återanvända mina gamla utbytta skidgummin från polarisen.

Monterade bussningarna på en bit 25mm stålrör..

.. och svetsade fast dem. Dessa kommer att fungera som den klack som A-armarna vilar på och kommer således ta all vertikal kraft som skidorna bär upp skotern med. Gäller att det ska sitta ordentligt..

Efter lite måttande och funderande svetsade jag ihop styrspindlarna med skidhållarna..

.. och vips så går det att montera skidor på skotern.

Ser helt ok ut. Visst, den droppar skidan lite, men det gör min polle med och blir det ett problem kan vi alltid bryta och bocka om lite plåt och lösa problemet.. men vi testar såhär.

Så, nu när vi vet hur långt skidorna kommer att ha till marken kan vi börja bygga en upphängning och övre A-armar. Så efter att ha mätt lite med de framdämpare jag tänkt använda svetsade jag på ett par torn på framvagnen..

Sen var det dags att kapa, slipa och svetsa lite mer av mina älskade förzinkade 30mm fyrkantprofiler..

A-armspussel

Efter det kapade jag ut, borrade och monterade fästen i undre A-armar och torn för de kinadämpare jag köpt till skotern..

Nu börjar det likna någonting i framänden här.. 😉

Med alla A-armar och dämpare monterade börjar det se lovande ut..

Tyvärr är det så att när framvagnen börjar se såhär bra ut så börjar bakänden se rätt trött ut, om jag får vara ärlig..

Visst fungerar det, men det ser inte riktigt så brutalt ut som grabben vill att det ska se ut, och direkt man lägger lite vikt på baken på maskinen så bottnar dämparna i boggien – och det är ju inte så bra.

Här någonstans kom nästa blogginlägg in i bilden. En polare ringde från bilen på väg hem från en förmiddags bra körning.. en förmiddag som slutade lite sämre, och som tack för att jag hjälpte honom skruva i hans skoter (mer info sedan) så fick jag ett par gamla stukade boggiedämpare från hans 2013 RMK..

Det var inga större svårigheter att reparera dämparna hjälpligt så att de går fritt hela längden. De läcker inte, och det är bra nog för mig just nu…

Plockade av och isär boggien och modifierade dämparinfästningarna för att passa de nya stötdämparna. När vi ändå hade allt av passade jag på att göra dessa..

.. spännblock så att vi kan sträcka mattan när den är monterad. Efter det blev det ett snabbt återmontage av boggie och matta och vips:

Ganska mycket brutalare än innan bytet. Ja – det är lite för mycket, och jag tänkte fixa det genom att göra ett nytt boggiestag av lite ordentligare snitt och flytta den nedre infästningen av den bakre dämparen längre bakåt, men detta ser perfekt ut enligt grabben så vi börjar med att testa såhär.. Nu kan jag sitta längst bak på tunneln utan att boggien går i botten, och det är ju bra. Gissar att denna kan komma att hanteras lite omilt av både vuxna och barn om vi någonsin får den att fungera..

Efter lite snabba skisser monterade jag tanken, och hakade fast sadeln för att testa hur det skulle passa. Gjorde ett misstag här dock som jag inte riktigt vet vad jag ska göra åt, staget till tanken går precis där förgasaren behöver sitta.. så jag har att antingen flytta staget, eller dra förgasaren åt sidan. Funderar på det senare då jag är rätt sugen på att bygga nya insugs- och avgasrör ändå för att få’t precis som jag vill. Tänkte försöka att inte bygga så mycket mer på längden, tycker att “phazerstuket” ser rätt grymt ut på denna..

Det ska till lite förstärkningar mellan motorvagga och fotsteg, det ska dit stoppar så att man inte drar fram fötterna för långt och en bakbåge så att man kan lyfta och slita i skotern, men sen är ramen i stort sett klar. Stag ska till för att hålla bakkant på sadel och sen ska hela tank/sadel-kollektionen sänkas 5 centimeter och få en lite snällare vinkel.. men det börjar helt klart ta sig. Maskinen är MYCKET lättare än jag trodde den skulle vara efter alla stålrör, så det är ju positivt, och grabben har inga problem med att lägga den på skrå från stillastående. Framvagnen blev 82 centimeter bred, vilket motsvarar ungefär 32″. Det får vara lagom på en såhär “liten” maskin.

Och grabbens min när han för första gången kom in i garaget och fattade hur slutresultatet kommer att bli på ett ungefär – lyckan hos honom gör det lätt värt alla timmar i garaget på detta projekt.. (Det är ju inte så att jag lider när jag bygger heller)

Det var allt för denna gång, fortsättning följer.

 

Nytt motorfäste och framvagn..

Vintern nalkas och det börjar bli dags att få provköra barnens skoter, så vi tar tag i bygget igen efter ett längre uppehåll..

Första steget blir att bygga ett nytt motorfäste som är lite mer stabilt och justerbart, så för att få allt rakt och fint plockade vi bort matta och boggie..

Vi bygger det nya motorfästet i fyrkantprofil istället för rör, dels för att få det stabilare och dels för att göra det enklare att konstruera. Vi återanvänder själva motorplattan från det tidigare bygget dock. Denna gång gör vi fästet justerbart både i längs- och sidled.

Nya ramrör

Efter att ha svetsat ihop ramrören ordnade vi en enkel längsjusteringsskruv för att få rätt förspänning på drivremmen..

Sedan kapade vi bort den gamla vaggan och svetsade/nitade fast nybygget på skoterchassiet..

När vi monterade motorn märkte vi att vi missat något mått någonstans, så variatorerna gick inte att linjera som de skulle..

Det löste vi enkelt genom att fräsa ur motorplattan och skapa lite justermån i sidled..

Med den nyfrästa plattan sitter motorn klockrent på plats och hela bygget känns ruskigt stabilt. Väger inte överdrivet mycket heller, så denna lösning får bli den vi använder.

Framvagnsbygge

Nästa punkt på att-göra listan är att bygga framvagn. Detta är någonting som funderats på i många timmar, men för att någonsin kunna få ut maskinen ur garaget så tar vi lite genvägar och bygger enklast möjliga.

Började med att kapa till lite delar och tillverka en jigg för att svetsa ihop styrspindellagringen. För att kunna luska ut hur höga styrspindlar vi ska göra måste vi först ha framvagnen på plats, så nästa steg blev a-armar..

Här hade jag tänkt göra enklast möjliga och borra upp hål i armarna för att kunna montera i chassiet, men det glömde jag och när armarna var svetsade måste jag hitta en annan lösning för jag har för liten fräs för att kunna borra detta på plats.. så det fick bli en bättre, om än mer komplicerad, lösning.

Började med att kapa till och gänga upp tappar för att hålla a-armarna på plats. Vist, M12 gängstång hade fungerat, men jag kände att detta var roligt, och snyggt blev det ju med.

Sedan kapades tre lagom långa fyrkantprofiler, och 18mm hål borrades centrerat i dessa.

Kapade av bitarna på mitten, klippte ut några vinkelbitar med vinkelslipen och svetsade fast 17mm rör med 12mm innerdiameter..

Böjde ihop..

.. och svetsade dessa..

.. för att till sist montera dem på a-armarna. Råkade ha fyrkantprofil som precis passade på profilerna jag använt till A-armar, så det blev riktigt bra och stabilt.

För att montera härligheten på chassiet behövdes lite mer fyrkantsprofil, och eftersom att det blir både snyggare och bättre att montera framvagnen så att den fjädrar uppåt/bakåt så blev det lite trixande med vinklar hit och dit innan vi hade en sånhär klar.

Måttade ut och svetsade fast den i chassiet..

Det kan kännas som att det är väldigt långt mellan matta och skidor, men det är svårt att krympa motorpaketet mer på längden om man inte ska lyfta upp motorn ovanför variatorn, vilket inte kommer bli bra.. Så det får bli som det blir, provkörningen får utvisa om det fungerar eller inte.

Nästa steg på vägen är att tillverka övre A-armar och ett torn för att fästa dessa samt stötdämparna fram, men för att detta ska gå måste vi bygga styrspindlar – så det blir kvällens projekt. Återkommer med uppdateringar inom en snar framtid.

 

 

 

Lite bilder från påskhelgen

Påskhelgen bjöd på helt makalöst väder och underbar körning! Här kommer lite bilder i väntan på en film..

På solsidan hade det hunnit bli lite glassigt

Vecka 10 var det löst puder här, men nu var det ganska packat

På skuggsidan var det mjukare och djupt puder och socker

Vi hittade riktigt härliga ställen att skråköra

.. och ibland fastnade vi..

Otroligt vackra vyer!

Puderlek

Ture åkte med en hel del, börar vara dags att få barnskotern klar så att jag får köra själv lite

Jag och Ture klättrade upp på fjällstoppen, helt makalöst vackert

Motorfäste, fotsteg och början på framvagn

Nu börjar det vara många projekt igång samtidigt här, men det händer saker hela tiden..

Jag hade en idé om hur jag skulle fästa motorn på skenorna på skotern, och började med att cadda upp en modell. Det visade sig ganska snart att jag monterat skenorna för brett isär, de tog i både i variatorn och i magnapullen, så jag fick börja med att kapa loss och svetsa om rören på ett bättre avstånd..

Skrev ut mallarna från CAD-ritningen och överförde dem till en 2mm stålplåt..

Med plasmaskäraren går det snabbt att få ut en skapligt formad plåtbit, och för att få bocklinjerna där jag ville bearbetade jag plåten lite med rondellen med en träbit som linjal..

Om man gör på detta viset är det väldigt enkelt att få rena, raka bocklinjer precis där man vill ha dem..

I med ett par stöd, svetsa ihop hela kalaset och vips så var motorfästet färdigt..

Testade att montera fästet med hjälp av det gamla motorfästet som hade rätt hålbild, men det var här jag insåg att variatorn och magnapullen tog i både motorfästet och rörramen under.. :/

Jaja, det var ju bara att flytta på rören och korta av fästena lite..

.. men då visar det sig såklart att hålbilden i motorns fästdel inte är centrerad.. så går det när man inte mäter och linjerar ordentligt innan man plockar fram svetsen. Nåväl, jag var inte jätteförtjust i den här lösningen ändå, så den fick åka i skrotbingen, så testar vi en annan tanke..

För att stabilisera upp hela plattformen lite svetsade jag in ett par förstärkningar..

Sedan kapade jag till ett par plåtbitar..

.. fräste ett par spår och borrade några hål ..

.. och vips hade vi ett nytt motorfäste som var lite mer justerbart, och där hålbilden var precis lagomt förskjuten för att variatorerna skulle kunna linjera..

Efter lite arbete med att hitta rätt plats satt så äntligen motorn där..

Raskt vidare till nästa steg, vi måste ha en framvagn på maskinen. Eftersom att jag har ett gäng undre bärarmar till min polaris som ligger och skrotar så tänkte jag att det vore smidigt att kunna använda dem – så får vi svetsa egna när de blir sönderkörda.. Jag hade lite idéer om hur man skulle kunna fästa in dessa, och började med att bygga någonting som liknar polarisens infästning en del..

12mm silverstål..

.. med tillplattade ändar ..

.. sedan ett par adderade hål ..

.. så blir det en sånhär pinne ..

.. som tillsammans med ett par 3D-printade bussningar och M6-skruv ..

.. blir en sånhär typ av montering. Tänkte svetsa in en förläningningsmutter i rörramen på skotern och dra fast dessa, men det var några saker jag inte riktigt gillade med denna lösning.. Det tar jättelång tid att göra de där tappmojängerna, och jag behöver 8 stycken likadana.. Och dessutom hänger hela framvagnen i ett gäng M6-skruv, och en sönderborrad 12mm stålaxel – det lär inte hålla länge, och bryter man av en skruv lär A-amen bli krokig och det är obra.. Den här får vi fundera lite mer på..

Under tiden tog jag mig an nästa puck – vi måste ju ha några vettiga fotsteg på maskinen. Jag har köpt aluminium och planen var först att låta CNC-fräsen trycka fram ett par vettiga fotsteg, men eftersom att den är under service just nu, och våren är kort, så fick det bli den näst bästa lösningen..

18mm tunnväggiga stålrör och lite trolleri med svetsen..

Efter att ha måttat lite med Tures skor tror jag att detta kommer att fungera bra..

.. så jag kapade till lite mer rör, notchade ur 18mm rörprofil i ena änden i 33 graders vinkel och snedkapade den andra änden i cirka 30 grader på lagomt avstånd.. några punktsvetsar och..

Blam – snyggt blev det. 😉 Men de där taniga plåtbitarna gjorde inte mycket för stabiliteten i infästningen, så den blev det bakläxa på..

Efter lite skissande och ytterligare en incident där jag tände eld på mig själv, så hade vi detta fastsvetsade fäste i 2mm stålplåt – stabilt som tusan!

Blir ruskigt bra på skotern det där!

Och som vanligt går andra sidan mycket snabbare, och blir mycket bättre..

Så, med fotstegen på plats så var det dags att rikta fokus mot framvagnen igen. Nu måste skidorna på plats så att vi kan börja ta tag i framvagnsförstärkningar, styrning, dämpare och hela faderullan som ska finnas i en framvagn på en skoter.. Jag har övergett den komplicerade lösningen med specialfrästa axelstål, och kommer att göra en enkel fullösning istället.

För att få framvagnen i vettig vinkel svetsade jag ihop ett stort V, som kommer att monteras under motorfästet för att styva upp det lite och agera infästning för de undre A-armarna. Här är det bara lagt på plats, det ska mätas in och monteras ordentligt senare.

Eftersom att skotern är liten och det är små barn som ska köra den så satsar jag på att få framvagnen cirka 36″ bred. Detta är a-armar från en 39″ polarisframvagn, men om jag snålar ordentligt på utrymmet mellan infästningspunkterna så ska det gå att komma rätt nära 36″ med dessa.

Detta är status just nu, jag hoppas kunna få framvagnen på plats under veckan som kommer.. fortsättning följer!

 

 

 

 

Hemliga myren

Nu börjar vädret vara härligt, -5 grader och solsken, så jag och Ture bestämde oss för att se ifall någon hittat den hemliga myren i år.. Så efter jobbet igår gav vi oss ut på en liten tur, och som vanligt var myren helt orörd när vi kom fram!

Vi såg till att spåra upp myren ordentligt, så att den blir använd. Jag lärde Ture att stå på ena sidan och hänga ut med benet i pudersnön när man carvar runt, och det var grymt härligt att myrsurfa!

Det var idel tjo och wohoo som hördes från grabben, han gillar att köra på riktigt i pudersnö..

Vi åkte runt på myren tills solen gått ner såpass att det var skugga på hela området, och då tuffade vi hemåt igen. Grymt härlig eftermiddag. Tyvärr har det regnat idag, så föret är inte alls lika trevligt nu, men snart bär det av till fjälls där vi nog ska lyckas köra fast ordentligt åtminstone ett par gånger!

Myrsurfning och fastkörningar

Så blev det ännu en resa till djupsnöns förlovade land.. Grått och trist, men underbar snö och härlig körning! Samma ställe som sist, och vi började dagen med lite klättring på en kulle i närheten..

När det lutar lite uppför går det snabbt att gräva ner sig djupt, men som tur är går det lätt att vicka loss maskinen och fortsätta..

Tyvärr är inte alla maskiner lika lättkörda i djupsnön.. här hade någon precis haft närkontakt med ett träd, och vi trodde att framvagnen var av.. men Arctic Cat är som pansarvagnar, tuffar på bra rakt fram och håller för det mesta verkar det som.. 😉

En kissemiss med turbo är en väldigt bra maskin för att gräva djupa diken visade det sig.. sjukt svår att få upp på snön dock, så vi fick gräva en hel del..

Underbart vackert på myrarna när solen vågar sig fram en aning.. Tyvärr blev det inte så mycket sol denna dag.

Många fastkörningar blev det för de som hade kortare maskiner idag, mycket plumsande i väldigt djup snö..

Även en SkiDoo kan fastna visar det sig, riktigt djupt och långt dike blev det fram tills dess att det tog stopp..

Får man sig inte loss med motorkraft kan man få rulla maskinen för att komma loss.. När det är brant och öppet är det enkelt.

Allt som allt en mycket rolig dag, mycket snö och många fastkörningar vilket ger en trött kropp vid slutet av dagen..

Skoterpremiär -18

Äntligen fick jag tid att komma iväg och köra lite skoter. I lördags drog vi iväg till ett ställe inte allt för långt hemifrån och hittade riktigt härlig puderkörning på myrmark och kullar..

Avlastning

Riktigt nöjd med den nya 4P-släpen vi köpte på Noliamässan i somras. Enda nackdelen är väl att kåpan fryser fast och blir jobbig att öppna, måste hitta någon lösning på det.

Djupsnö

När man klev av för att fota sjönk man direkt ner till midjan i snön.. Underbart härligt!

Fast?

Dagens första fastkörning berodde på en falsklarmande oljelampa som föranledde gassläpp och fastkörning..

50 shades of gray

Tyvärr var inte solen med oss denna vinterdag, allt var bara olika nyanser av grått, men underbart härlig körning ändå..

Fast?

Om man tar sig loss utan hjälp så har man aldrig suttit fast – visst är det så? 😉 Riktigt härliga vyer att smiska puder till!

Bottenlöst?

Ordentligt mycket snö var det när man kan gräva ner hela mattan och ändå inte träffa av botten.

Det kommer fler dagar som denna, nu ska vi njuta av vintern vi fått!

Färdigställande av tunnel och boggiefästen

Så fick vi äntligen lite tid att komma vidare med barnskoterprojektet. Det som stod på agendan nu var att fixa ett bakre fäste till boggien, så efter lite mätande och caddande laddade vi en 8mm aluplåt i fräsen..

Fräsen har uppgraderats med en ny styrenhet, och jag har övergått till att använda Fusion 360 fullt ut för både CAD och CAM-beredning. Det gick åt ett par fräsar innan man hittat inställningarna rätt, men SJUKT så bra det blir nu!

Efter några minuter och väldigt mycket aluspån såg det ut såhär:

För att få allt att hålla borrades först hålen upp till rätt dimension..

..varpå de gängades..

.. och förseddes med helicoil insatsgängor i M8-storlek..

Eftersom att jag tagit ur en ficka i materialet där fästet möter tunneln har vi ungefär 6mm material att skruva i, och då känns det lite väl tunnt att bara gänga i aluminiumet. Så med en insatsgänga på detta sätt blir det riktigt starkt och håller bra!

Nästa steg innan montering av boggien var att ordna glidklackar för främre infästningen av boggien. Detta så att klackarna på mattan inte ska hugga tag i staget som går tvärs igenom tunneln. Fräste ut klackar i en bit glidplast jag hade liggandes..

.. monterade en 6mm förlängningsgänga som jag delat på mitten – vilken sedan svetsades fast på staget så att klackarna kunde skruvas fast i dem. Tyvärr missade jag helt att fota detta.

Nu var det bara att skruva fast alltihop, och resultatet blev skapligt!

Glad kille

Nu har vi sänkt infästningen fram och flyttat bak främre dämparfästet en aning, för att få en bättre attackvinkel mot snön.. men tyvärr gjorde vi det lite för bra, så mattan tar emot tunnelns ovandel.. ett nytt hål och en nedflyttning på 2cm löste det problemet snabbt.

Efter att ha gjort en snabb provmontering av sekundärvariatorn – som passade gott – var det dags att färdigställa drivaxelhållarburken.. 

Mätte ut och bockade till en plåtbit som punktades fast..

.. varefter jag skissade upp nästa plåtbit efter lite ögonmåttande ..

.. och skar ut den med vinkelslipen.

Nu när man fått till snitsen att förkapa lite med vinkelslipen innan man bockar så blir bockarna faktiskt riktigt bra, även om man gör dem för hand..

Och slutresultatet blev ju inte helt pissigt om jag får säga det själv. Helsvetsat, tätt och starkt som tusan, dessutom går mattan fri på insidan av burken, och att ha lite oregelbundna former styvar upp hela konstruktionen ordentligt.

Så då var det bara att montera kedjehus med variator, och testa att remmen kommer att gå att byta utan att riva hela kalaset igen – vilket såklart fungerade galant!

Sista punkten för helgen blev att måtta ut och linjera var motorn kommer att sitta. Lite krångligt när man har så många vinklar och former att förhålla sig till, men vi hittade en position som vi tyckte kändes bra och påbörjade ett motorfäste / underrede som även kommer att vara grund för infästningen av de undre a-armarna..

Efter lite måttande, böjande, filande, borrande och kapande svetsade vi så fast railsen som motorn kommer att monteras på. Ovanpå detta kommer vi att sätta ett motorfäste av kläm-stil så att vi kan justera avståndet mellan motor och variator för att passa. Dessutom kommer det finnas viss justermån i sidled för att kunna få allt att linjera upp ordentligt.

Nästa punkt på att-göra-listan är att fräsa ut sagda motorfästen i aluminium, så att vi kan montera motorn och börja fundera på hur framvagnen på maskinen ska se ut.. fortsättning följer..

Variatorbyte Assault RMK 800

Så var det dags. Förra vintern, när jag renoverade upp min ruskigt slitna variator så hade jag på känn att det inte skulle hålla extremt länge, och i lördags när vi var och körde runt lite i pudret så gav låsmuttern upp – sprack rätt av. Visst går det att fortsätta laga och renovera, men nu blev det såhär istället:

Leverans..

Hittade en variator från en -14 ProRMK som gått betydligt mindre än min, och den ser sjukt fräsch ut, så den köpte jag. För en gångs skull levererade posten både ett helt paket, och i tid! Så då kan ju inte jag vara sämre!

Först åkte sidokåpan av..

.. sedan remmen ..

.. och skruven som håller variatorn.

Sen blir det lite trixigare då variatorn alltid sitter som tusan, men med ett spännbandsmothåll, avdragare, mutterpicka och lite överarmsstyrka så går den att lura loss..

Avdragaren, en sån går det inte utan..

Och nu var det bara att plocka upp den gamla variatorn på bänken..

Eftersom att jag installerat ett variatorkit som jag gillar i variatorn vid renoveringen i fjol så tänkte jag flytta över det kittet till den nya variatorn. Sist använde jag lite MDF-bitar som verktyg för att dra ihop variatorn, men det kändes lite halvdant så nu passade jag på att bygga ett riktigare verktyg av lite profiljärn som jag hade liggandes.. Började med att kapa till lite bitar..

.. putsade till dem ..

.. och med lite miggande hade man sen ett snyggt och stabilt verktyg.

.. som fungerar klockrent. Jag tror att jag spenderar ungefär lika mycket tid på att tillverka specialverktyg i garaget som med själva skruvandet.. Men när man behöver någonting man inte har så får man ju tillverka det..

Verktyget blev klockrent, man kommer åt alla skruvarna utan att flytta efter det..

En M12 gängstång i skruvstädet, och sen drar man ihop variatorn och lossar skruvarna som håller ihop den..

Här ser vi skicket på låsskruven.. inte så konstigt att den gav upp. Tror att jag ska skaffa en ny och renovera upp denna variatorn ordentligare, så att man har en reserv ifall det krisar.. men eftersom att jag ville montera ihop skräpet så lade jag på en liten svets och återmonterade..

Så, då var variatorkittet återvunnet och den gamla variatorn monterades ihop med vikter och fjäder som sparats sedan innan renoveringen.

Åervunnet V-kit

Troligen kommer jag att behöva lite fler specialverktyg för att lossa spindeln även på denna variator och byta rullar, men de känns tillräckligt bra för nu, så det får vara till en annan gång.

Så, upp med nya variatorn på bänken..

Samma behandling här, av med toppen och ut med gammal fjäder och vikter..

.. in med nya vikter ..

.. på med ny fjäder ..

.. spänn ihop, montera topp och momentdra .. Viktigt att X:en linjerar, så att man inte får obalans i variatorn.. Den här snurrar ju lite drygt 8000 varv i minuten när man har roligt!

Så var det bara att släppa på spännaren, och denna gång blev det till att märka upp den ordentligt så att jag vet vad det är för skrot jag har ståendes i garaget. Kanske hinner jag använda den igen innan jag i någon städiver hivar den på tippen, eller skär upp den till skrotkonst med plasman.. nåja.

In med det nya..

.. och på med remmen, så var vi klara för idag. Testade självklart att starta upp maskinen, och tja.. det verkar fungera. Får ta en testtur imorgon och se om det blev någon skillnad – mindre skallrande och en variator som håller ihop bättre är resultat som borde märkas hoppas jag..