Skrivarkalibrering

Spenderat kvällen med att kalibrera 3D-skrivaren och blev bara tvungen:

 

Det visar sig att min modifikation av den fellevererade 3mm hot-enden inte fungerar så bra då den kletar igen, så jag har beställt en ny hot-end för 200:-, förhoppningsvis får jag rätt denna gång med 12v matning och för 1,75mm filament, och inte 24v och 3mm filament som jag fick levererat förra gången..

Kossel: Färdigställande

Efter en heldag i bilen där jag, mor och barnen åkte en snabbis förbi Tärnaby har jag så gjort de sista byggdelarna på kosselskrivaren.

EndbreakersLödde och kopplade in alla ändlägesbrytare, både de på ramen och till Z-proben som ska kofigureras senare när skrivaren är testad och fungerar.

DoneLödde matningen till heatbed:en och sen var det färdigt.. Såhär ser den alltså ut i färdigställt skick. Nu måste jag bara kolla varför stegmotorerna inte lirar, troligtvis stämmer inte färgkodningen på mina motorer med de på schemat till RAMPS-kortet. Det vore ju väldigt skumt om det skulle stämma. Blir att testa och konfigurera lite mer till veckan, nu är jag alldeles för trött…

 

 

Kossel: Kabeldragning extravaganza

Har varit hemma och VABbat tre dagar, och barnen som hade tråkigt fick ladda ner lite prylar från thingiverse.com..

Tildas Enhörning Tures RobotBlev hyfsat för att vara såpass okalibrerad, utskrivet på Ultimakern.. ska testa med kosseln när den blir färdig så får vi se.

Började dagens bygge med att lägga in en ny firmware i kontrollern med rätt parametrar för den skrivare jag bygger, som ju inte riktigt är enligt standardspecifikationer för en kossel.

FW uppdatering kosselEfter det var det dags att montera min egendesignade elektronikhållare på skrivaren, och det blev faktiskt klart över förväntan:

Panelfäste Kabelgenomföring Display Display sidovy Inkopplad LCD info

 

När så elektroniken var på plats så skulle alla kablar mötas på styrkortet oxxo, och nu börjar utredningen av ormboet på skrivaren. Jag har försökt att så gott det går samla alla kablar i strumpor för att få det prydligt och fint, och sedan dra dessa strumpor i eller vid aluminiumprofilerna. För att kunna fästa dessa gjorde jag ett par tester och hittade slutligen en metod som fungerade. Designade och skrev ut ett helt gäng clips som passar perfekt på ramen:

Clips_1 Clips_2 Clips med hållare Clips kabelstamNu är det bara kvar att löda dit kablaget till ändlägsebrytarna, montera bordet och bygga auto-level-proben färdig, sen är det dags för test av maskinen.. Jo, jag måste bygga mig en hållare för plastrullarna oxxo…

 

 

 

Kossel: Eldragning och placering av prylar…

Så var det dags att börja med elektroniken på skrivaren, efter ett låååångt uppehåll mestadels beroende på alldeles för mycket jobb.

Började med att koppla upp nätagget jag köpt mot styrkortet för att få liv i det:

Kossen nätagg

Det fungerade fintfint, och det var enkelt att justera in spänningen på agget till exakt 12.0v. Efter detta blev det lite labbande med Arduino IDE:t men det gick rätt snabbt att få över en fungerande Marlin firmware med LCD-stöd till kortet.

Efter detta blev det att montera fläkten till skrivhuvudet och dra lite kabel på själva ramen:

Fan fan fanNu börjar det ta sig. Testkörde fläkten på 12v och den låter inte mycket men fläktar på riktigt bra. Tänka sig att jag betalade hela 6kr för denna fläkt på ebay. 😉

Nu var det dags att löda lite komponenter på värmebädden. Börjar med en 1kOhm reistor och 2st lysdioder för att indikera när värmebädden är aktiv. Lödde på svarta sidan av värmebädden, men sen visade det sig att den inte var ansluten, så det var bara att göra om och göra rätt på den blå sidan. Spelar ingen större roll, men svart hade varit snyggt att ha uppåt.

R1k 0805LEDs

 

Eftersom att jag nu hade all kabel som ska ut till skrivarhuvudet så passade jag på att sätta lite strumpa över bowden-tuben och kablaget. Dels för att skydda, men oxxo för att det ska se bra ut.

Bowden sock

 

Det är ju viktigt att skrivaren SER bra ut oxxo, inte bara att den skriver bra. 😉

Har funderat lite på var elektroniken ska sitta, och det snyggaste är ju om den ligger under värmebädden så att man slipper se kaoset. Dock hittade jag ingen bra lösning på detta, så jag designade och skrev ut en egen.

RAMPS holder 1 RAMPS Holder 2 RAMPS Holder 3 RAMPS Holder 4Denna sitter inklämd mellan profilerna och från utsidan ska hållaren till LCD:n skruvas fast. På så sätt har man ett fäste både för styrelektronik och LCD i samma. Praktiskt och snyggt. Den delen håller dock fortfarande min Ultimaker på att skriva ut, så bilder på den kommer senare.

Eftersom att jag har lite svårt att se vad Ultimakern håller på med då jag saknar vettig belysning i källaren har jag bestämt att denna ska vara utrustad med belysning. Så lite LED-lister fick plats under övre ramen:

LED KosselDetta kommer bli bra, den får vara igång konstant när skrivaren är ikopplad, så får man belysning både medan man rengör värmebädden och medan det skrivs ut prylar.

För att göra i- och urkoppling så enkelt som möjligt lödde jag en EC5-kontakt på matarkabeln från nätagget:

PSU EC5Så nu är det bara att vänta på att LCD:n ska bli färdigutskriven, att dra all el på nåt snyggt sätt ner till styrkortet, att lägga in en ny firmware anpassat för de skrivardimensioner jag har, och att hålla tummarna som tusan när jag testkör skrivaren. 😉

Återkommer..

 

 

 

 

Kossel: Hot-end och extruder

Nu när jag har lager och fått en liten aluminiumhylsa var det så dags att bygga om hot-end för att ta 1.75mm filament istället för 3mm som jag felaktigt fick från leverantören. Ombyggnationen bestod i att borra ur hålet i hot-end till 4mm och pressa ner en hylsa med 4mm ytterdiameter och 2mm innerdiameter. Sedan passade jag in en PTFE-slang med 3mm ytterdiameter och 2mm innerdiameter i den plasthylsa som gick genom hela hot-enden och sedan var det klart. Tyvärr tänkte jag inte på att fota arbetet.

Såhär ser den iallafall ut efter modifikationen.

Nu när hot-end var färdig passade jag på att bygga ihop min mini-extruder färdigt, och monterade det hela på skrivaren. Passformen är suverän, och det känns bra rätt igenom. Extrudern är kraftig och får bra grepp om filamentet och hot-enden är enkel och rättfram. Detta verkar lovande minst sagt! Bowden tube är en PTFE-slang med 2mm innerdiameter och 4mm ytterdiamter.

Riktigt smidigt, nu ska jag förbereda kablage och z-probe, och sedan är det i stort sett bara elektroniken kvar. Såhär ser bygget ut just nu.

Fortsättning följer…

Kossel: Pyssel

Så idag kom äntligen linjärlagren, ungefär tre månader tidigare än förväntat, så det var ju rätt positivt! Dagens bygge började på CNC-fräsen, där jag tillverkade en liten jigg för att kunna limma samtliga länkarmar exakt 240mm långa..

När jag ändå hade blandat för mycket epoxy passade jag även på att limma ändlägesbrytarna på deras hållare då mina brytare inte passde med hålbilden i fästet. Medan epoxyn härdade var det så äntligen dags att montera Z-axeln på skrivaren.

Efter detta monteras allting som ska på aluminiumprofilerna innan topplocket monteras, notera hållaren för extrudern på bortre profilen samt linjärlagren.

När epoxyn hade härdat monterade jag ihop centrumplattan med stötstängerna

När så plattan monterats på linjärlagren, ändlägesbrytarna skruvats fast, toppen monterats, remmarna dragits rätt och sträckts.. ja då börjar man ana hur maskinen kommer att se ut när den är färdig.

Tyvärr har det uppstått lite problem med de delar jag fått levererade. Hot-enden vägrar kineserna att byta ut även fast de erkänner att de gjort fel med min order, så den måste jag bygga om. I övrigt börjar det vara dags att montera elektronik och dylikt. Det jag fortfarande väntar på är kullager till extrudern, ett nätagg som kan leverera 20A i 12V och ett par fläktar. Fläktar och nätagg har jag att använda provisoriskt, så det är egentligen lagren som behövs för att kunna bygga maskinen klar. Återkommer.

 

Kossel: Övre ramen

Igår trillade lite mer delar in..

M3x8 skruv, 10mm flänsade lager och de kulhandskar och tillhörande kulor jag behöver till mina stötstänger. I och med detta gick det att fortsätta bygget lite längre.

De övre vändhjulen består av två flänsade lager vända mot varandra så att man får ett spår.. Dessa monteras i de övre utskrivna hörnen, och det gäller att komma ihåg att montera remmen samtidigt, annars får man göra om och göra rätt.. (Testat)

De tre hörnen monteras med aluminiumprofiler och vips var övre ramen färdig. För att kunna fortsätta bygget nu behöver jag linjärlagren som är på väg från Singapore med snigelpost, så det lär dröja ett tag innan det blir mer byggt. Får jag kullagren jag beställt från Storbritanninen så kommer jag kunna bygga färdigt extrudern dock.

Jo, jag har även fått min hot-end men självklart har kineserna skickat en för 3mm filament istället för 1.75mm som jag beställt, så det måste lösas. 8kg plast har oxxo trillat ner, så bara jag får maskinen färdig så kan vi skriva ut lite prylar..

Ikväll blir det arbete med andra leksaker dock. Återkommer.

Kossel: Mer prylar…

Idag kom det lite mer prylar till Kosselbygget..

Det som kommit är ett komplett elektronikkit (RAMPS1.4), lite nipplar till bowden-tuben och en hobbed drive som ska driva filamentet i extrudern. Så med alla dessa nya prylar såg jag fram emot en byggkväll med lite framsteg.

Så jag började med att montera stegmotorn till extrudern, det blir en extruder av typ “mini extruder” som finns mycket att läsa om på nätet. Efter att jag monterat motorn insåg jag att jag behövde en avfasning på axeln, så det blev att plocka bort den och ut i garaget och dremla till en avfasning. Steg två var att montera kugghjulet på axeln..

.. men då var ju axeln självklart för lång, så det blev att plocka bort motorn och ut i garaget igen för att kapa axeln. När det väl var monterat igen så insåg jag att jag bara har 3x4x8mm kullager hemma, och hela extrudern bygger på 3x4x10mm lager. Bara att invänta lager från UK då..

Kunde iallafall montera en nippel till bowdenröret, och det ser ruskigt stabilt ut.

Elektroniken gick snabbt att montera ihop, bara att pressa allting på plats.

Ser rätt biffig ut, men det är också all elektronik som behövs för att driva hela skrivaren. Har inte vågat koppla in den än, det får brinna elektronik en annan dag. 😉 Självklart blir det en kontrollpanel till denna med display och SD-kortläsare.

En av de första sakerna som står på att-skriva-ut listan är ett case till kontrollpanelen. Ska se om det finns något färdigt att ladda ner. 😉

Nu blir det juluppehåll, så God Jul på er alla, med återseende i mellandagarna, eller vid nästa leverans.

 

 

Kossel: Bygget börjar

Så idag fick jag äntligen de delar jag behöver för att kunna påbörja bygget av maskinen, så när ungarna lagt sig var det dags..

En ren och städad arbetsyta är viktigt när man bygger, både för resultatet och för själen, så det fick bli köksbordet den här gången. Det finns jättefina steg-för-steg instruktioner på nätet, men tyvärr lyckades jag beställa fel skruvar, 6mm långa istället för 8mm, vilket ställer till det lite..

Det första som ska monteras är motorerna i sina fästen. Här fungerade det bra med skruvar jag hade liggandes, och med lite gänglåsning så kommer de inte att lossna. Det är SJUKT fin kvalitet på delarna jag fått utskrivna, det tackar vi för Peter!

Efter att motorerna monterats ska bottenramens aluminiumprofiler dit, och här fick jag göra en specialare med 10mm skruv och lite extra mutter.. Inte snyggt men det kommer inte synas i slutet, så det får vara OK.

Den här maskinen blir RUSKIGT stabil måste jag säga, och det blir riktigt läckert med blå plast och svarta profiler. Nu har jag beställt rätt sorts skruv, så nu får projektet vila lite medan jag väntar på leverans av ytterligare delar. Behöver dessutom få linjärlagren från Singapore innan det löns fortsätta så… To be continued…

Kossel: Delar, delar, delar…

Nu börjar det trilla in delar till 3D skrivaren…

Det som anlänt hittills är:

  • Aluminiumprofiler, 15×15 svarteloxerade
  • Tandremmar
  • Skruv, mutter, låsskruv
  • Heat-bed till skrivplattformen med thermistor och spelgel att skriva ut på
  • Stegmotorer, Nema17 med 5.5kg hållmoment

Det som saknas nu är lite linjärlager, flänsade kullager, kulhandskar, delar till extrudern samt hot-end som ska smälta plasten samt styrelektroniken.

Fick dessutom mina nya kontorshögtalare idag, så nu blir det betydligt roligare att jobba nere i källaren.

Låter kopiöst bra, en fröjd för örat!