Framvagn och boggieuppgradering

Arbetet med barnskotern tuffar på. Just nu är måendet inte på topp och det dyker upp många andra jobb som stjäl tid, så det får helt enkelt ta den tid det tar att mysbygga ihop projektet.

Nästa steg för att få en fungerande framvagn nu när de undre A-armarna var på plats var att bygga styrspindlar. Började med att tillverka fyra runda spacers med 25mm innerdiameter och en ytterdiameter som är större än diametern på de fyrkantsrör som kommer agera bussningshållare.

För att få höjden rätt på spindlarna måste skidhållare tillverkas, vilket jag gjorde av en liten bit 35mm fyrkantsprofil som jag passade in i en bit 40mm fyrkantsprofil där jag svetsade ett genomgående 17/12mm stålrör och avslutade med en bockad 2mm stålplatta som kommer agera mothåll mot skidgummit.. För att få alla vinklar rätt fick jag kapa överdelen i lämplig vinkel..

Dessa passar bra i skidan, och jag kan återanvända mina gamla utbytta skidgummin från polarisen.

Monterade bussningarna på en bit 25mm stålrör..

.. och svetsade fast dem. Dessa kommer att fungera som den klack som A-armarna vilar på och kommer således ta all vertikal kraft som skidorna bär upp skotern med. Gäller att det ska sitta ordentligt..

Efter lite måttande och funderande svetsade jag ihop styrspindlarna med skidhållarna..

.. och vips så går det att montera skidor på skotern.

Ser helt ok ut. Visst, den droppar skidan lite, men det gör min polle med och blir det ett problem kan vi alltid bryta och bocka om lite plåt och lösa problemet.. men vi testar såhär.

Så, nu när vi vet hur långt skidorna kommer att ha till marken kan vi börja bygga en upphängning och övre A-armar. Så efter att ha mätt lite med de framdämpare jag tänkt använda svetsade jag på ett par torn på framvagnen..

Sen var det dags att kapa, slipa och svetsa lite mer av mina älskade förzinkade 30mm fyrkantprofiler..

A-armspussel

Efter det kapade jag ut, borrade och monterade fästen i undre A-armar och torn för de kinadämpare jag köpt till skotern..

Nu börjar det likna någonting i framänden här.. 😉

Med alla A-armar och dämpare monterade börjar det se lovande ut..

Tyvärr är det så att när framvagnen börjar se såhär bra ut så börjar bakänden se rätt trött ut, om jag får vara ärlig..

Visst fungerar det, men det ser inte riktigt så brutalt ut som grabben vill att det ska se ut, och direkt man lägger lite vikt på baken på maskinen så bottnar dämparna i boggien – och det är ju inte så bra.

Här någonstans kom nästa blogginlägg in i bilden. En polare ringde från bilen på väg hem från en förmiddags bra körning.. en förmiddag som slutade lite sämre, och som tack för att jag hjälpte honom skruva i hans skoter (mer info sedan) så fick jag ett par gamla stukade boggiedämpare från hans 2013 RMK..

Det var inga större svårigheter att reparera dämparna hjälpligt så att de går fritt hela längden. De läcker inte, och det är bra nog för mig just nu…

Plockade av och isär boggien och modifierade dämparinfästningarna för att passa de nya stötdämparna. När vi ändå hade allt av passade jag på att göra dessa..

.. spännblock så att vi kan sträcka mattan när den är monterad. Efter det blev det ett snabbt återmontage av boggie och matta och vips:

Ganska mycket brutalare än innan bytet. Ja – det är lite för mycket, och jag tänkte fixa det genom att göra ett nytt boggiestag av lite ordentligare snitt och flytta den nedre infästningen av den bakre dämparen längre bakåt, men detta ser perfekt ut enligt grabben så vi börjar med att testa såhär.. Nu kan jag sitta längst bak på tunneln utan att boggien går i botten, och det är ju bra. Gissar att denna kan komma att hanteras lite omilt av både vuxna och barn om vi någonsin får den att fungera..

Efter lite snabba skisser monterade jag tanken, och hakade fast sadeln för att testa hur det skulle passa. Gjorde ett misstag här dock som jag inte riktigt vet vad jag ska göra åt, staget till tanken går precis där förgasaren behöver sitta.. så jag har att antingen flytta staget, eller dra förgasaren åt sidan. Funderar på det senare då jag är rätt sugen på att bygga nya insugs- och avgasrör ändå för att få’t precis som jag vill. Tänkte försöka att inte bygga så mycket mer på längden, tycker att “phazerstuket” ser rätt grymt ut på denna..

Det ska till lite förstärkningar mellan motorvagga och fotsteg, det ska dit stoppar så att man inte drar fram fötterna för långt och en bakbåge så att man kan lyfta och slita i skotern, men sen är ramen i stort sett klar. Stag ska till för att hålla bakkant på sadel och sen ska hela tank/sadel-kollektionen sänkas 5 centimeter och få en lite snällare vinkel.. men det börjar helt klart ta sig. Maskinen är MYCKET lättare än jag trodde den skulle vara efter alla stålrör, så det är ju positivt, och grabben har inga problem med att lägga den på skrå från stillastående. Framvagnen blev 82 centimeter bred, vilket motsvarar ungefär 32″. Det får vara lagom på en såhär “liten” maskin.

Och grabbens min när han för första gången kom in i garaget och fattade hur slutresultatet kommer att bli på ett ungefär – lyckan hos honom gör det lätt värt alla timmar i garaget på detta projekt.. (Det är ju inte så att jag lider när jag bygger heller)

Det var allt för denna gång, fortsättning följer.

 

Nytt motorfäste och framvagn..

Vintern nalkas och det börjar bli dags att få provköra barnens skoter, så vi tar tag i bygget igen efter ett längre uppehåll..

Första steget blir att bygga ett nytt motorfäste som är lite mer stabilt och justerbart, så för att få allt rakt och fint plockade vi bort matta och boggie..

Vi bygger det nya motorfästet i fyrkantprofil istället för rör, dels för att få det stabilare och dels för att göra det enklare att konstruera. Vi återanvänder själva motorplattan från det tidigare bygget dock. Denna gång gör vi fästet justerbart både i längs- och sidled.

Nya ramrör

Efter att ha svetsat ihop ramrören ordnade vi en enkel längsjusteringsskruv för att få rätt förspänning på drivremmen..

Sedan kapade vi bort den gamla vaggan och svetsade/nitade fast nybygget på skoterchassiet..

När vi monterade motorn märkte vi att vi missat något mått någonstans, så variatorerna gick inte att linjera som de skulle..

Det löste vi enkelt genom att fräsa ur motorplattan och skapa lite justermån i sidled..

Med den nyfrästa plattan sitter motorn klockrent på plats och hela bygget känns ruskigt stabilt. Väger inte överdrivet mycket heller, så denna lösning får bli den vi använder.

Framvagnsbygge

Nästa punkt på att-göra listan är att bygga framvagn. Detta är någonting som funderats på i många timmar, men för att någonsin kunna få ut maskinen ur garaget så tar vi lite genvägar och bygger enklast möjliga.

Började med att kapa till lite delar och tillverka en jigg för att svetsa ihop styrspindellagringen. För att kunna luska ut hur höga styrspindlar vi ska göra måste vi först ha framvagnen på plats, så nästa steg blev a-armar..

Här hade jag tänkt göra enklast möjliga och borra upp hål i armarna för att kunna montera i chassiet, men det glömde jag och när armarna var svetsade måste jag hitta en annan lösning för jag har för liten fräs för att kunna borra detta på plats.. så det fick bli en bättre, om än mer komplicerad, lösning.

Började med att kapa till och gänga upp tappar för att hålla a-armarna på plats. Vist, M12 gängstång hade fungerat, men jag kände att detta var roligt, och snyggt blev det ju med.

Sedan kapades tre lagom långa fyrkantprofiler, och 18mm hål borrades centrerat i dessa.

Kapade av bitarna på mitten, klippte ut några vinkelbitar med vinkelslipen och svetsade fast 17mm rör med 12mm innerdiameter..

Böjde ihop..

.. och svetsade dessa..

.. för att till sist montera dem på a-armarna. Råkade ha fyrkantprofil som precis passade på profilerna jag använt till A-armar, så det blev riktigt bra och stabilt.

För att montera härligheten på chassiet behövdes lite mer fyrkantsprofil, och eftersom att det blir både snyggare och bättre att montera framvagnen så att den fjädrar uppåt/bakåt så blev det lite trixande med vinklar hit och dit innan vi hade en sånhär klar.

Måttade ut och svetsade fast den i chassiet..

Det kan kännas som att det är väldigt långt mellan matta och skidor, men det är svårt att krympa motorpaketet mer på längden om man inte ska lyfta upp motorn ovanför variatorn, vilket inte kommer bli bra.. Så det får bli som det blir, provkörningen får utvisa om det fungerar eller inte.

Nästa steg på vägen är att tillverka övre A-armar och ett torn för att fästa dessa samt stötdämparna fram, men för att detta ska gå måste vi bygga styrspindlar – så det blir kvällens projekt. Återkommer med uppdateringar inom en snar framtid.

 

 

 

Motorfäste, fotsteg och början på framvagn

Nu börjar det vara många projekt igång samtidigt här, men det händer saker hela tiden..

Jag hade en idé om hur jag skulle fästa motorn på skenorna på skotern, och började med att cadda upp en modell. Det visade sig ganska snart att jag monterat skenorna för brett isär, de tog i både i variatorn och i magnapullen, så jag fick börja med att kapa loss och svetsa om rören på ett bättre avstånd..

Skrev ut mallarna från CAD-ritningen och överförde dem till en 2mm stålplåt..

Med plasmaskäraren går det snabbt att få ut en skapligt formad plåtbit, och för att få bocklinjerna där jag ville bearbetade jag plåten lite med rondellen med en träbit som linjal..

Om man gör på detta viset är det väldigt enkelt att få rena, raka bocklinjer precis där man vill ha dem..

I med ett par stöd, svetsa ihop hela kalaset och vips så var motorfästet färdigt..

Testade att montera fästet med hjälp av det gamla motorfästet som hade rätt hålbild, men det var här jag insåg att variatorn och magnapullen tog i både motorfästet och rörramen under.. :/

Jaja, det var ju bara att flytta på rören och korta av fästena lite..

.. men då visar det sig såklart att hålbilden i motorns fästdel inte är centrerad.. så går det när man inte mäter och linjerar ordentligt innan man plockar fram svetsen. Nåväl, jag var inte jätteförtjust i den här lösningen ändå, så den fick åka i skrotbingen, så testar vi en annan tanke..

För att stabilisera upp hela plattformen lite svetsade jag in ett par förstärkningar..

Sedan kapade jag till ett par plåtbitar..

.. fräste ett par spår och borrade några hål ..

.. och vips hade vi ett nytt motorfäste som var lite mer justerbart, och där hålbilden var precis lagomt förskjuten för att variatorerna skulle kunna linjera..

Efter lite arbete med att hitta rätt plats satt så äntligen motorn där..

Raskt vidare till nästa steg, vi måste ha en framvagn på maskinen. Eftersom att jag har ett gäng undre bärarmar till min polaris som ligger och skrotar så tänkte jag att det vore smidigt att kunna använda dem – så får vi svetsa egna när de blir sönderkörda.. Jag hade lite idéer om hur man skulle kunna fästa in dessa, och började med att bygga någonting som liknar polarisens infästning en del..

12mm silverstål..

.. med tillplattade ändar ..

.. sedan ett par adderade hål ..

.. så blir det en sånhär pinne ..

.. som tillsammans med ett par 3D-printade bussningar och M6-skruv ..

.. blir en sånhär typ av montering. Tänkte svetsa in en förläningningsmutter i rörramen på skotern och dra fast dessa, men det var några saker jag inte riktigt gillade med denna lösning.. Det tar jättelång tid att göra de där tappmojängerna, och jag behöver 8 stycken likadana.. Och dessutom hänger hela framvagnen i ett gäng M6-skruv, och en sönderborrad 12mm stålaxel – det lär inte hålla länge, och bryter man av en skruv lär A-amen bli krokig och det är obra.. Den här får vi fundera lite mer på..

Under tiden tog jag mig an nästa puck – vi måste ju ha några vettiga fotsteg på maskinen. Jag har köpt aluminium och planen var först att låta CNC-fräsen trycka fram ett par vettiga fotsteg, men eftersom att den är under service just nu, och våren är kort, så fick det bli den näst bästa lösningen..

18mm tunnväggiga stålrör och lite trolleri med svetsen..

Efter att ha måttat lite med Tures skor tror jag att detta kommer att fungera bra..

.. så jag kapade till lite mer rör, notchade ur 18mm rörprofil i ena änden i 33 graders vinkel och snedkapade den andra änden i cirka 30 grader på lagomt avstånd.. några punktsvetsar och..

Blam – snyggt blev det. 😉 Men de där taniga plåtbitarna gjorde inte mycket för stabiliteten i infästningen, så den blev det bakläxa på..

Efter lite skissande och ytterligare en incident där jag tände eld på mig själv, så hade vi detta fastsvetsade fäste i 2mm stålplåt – stabilt som tusan!

Blir ruskigt bra på skotern det där!

Och som vanligt går andra sidan mycket snabbare, och blir mycket bättre..

Så, med fotstegen på plats så var det dags att rikta fokus mot framvagnen igen. Nu måste skidorna på plats så att vi kan börja ta tag i framvagnsförstärkningar, styrning, dämpare och hela faderullan som ska finnas i en framvagn på en skoter.. Jag har övergett den komplicerade lösningen med specialfrästa axelstål, och kommer att göra en enkel fullösning istället.

För att få framvagnen i vettig vinkel svetsade jag ihop ett stort V, som kommer att monteras under motorfästet för att styva upp det lite och agera infästning för de undre A-armarna. Här är det bara lagt på plats, det ska mätas in och monteras ordentligt senare.

Eftersom att skotern är liten och det är små barn som ska köra den så satsar jag på att få framvagnen cirka 36″ bred. Detta är a-armar från en 39″ polarisframvagn, men om jag snålar ordentligt på utrymmet mellan infästningspunkterna så ska det gå att komma rätt nära 36″ med dessa.

Detta är status just nu, jag hoppas kunna få framvagnen på plats under veckan som kommer.. fortsättning följer!

 

 

 

 

Färdigställande av tunnel och boggiefästen

Så fick vi äntligen lite tid att komma vidare med barnskoterprojektet. Det som stod på agendan nu var att fixa ett bakre fäste till boggien, så efter lite mätande och caddande laddade vi en 8mm aluplåt i fräsen..

Fräsen har uppgraderats med en ny styrenhet, och jag har övergått till att använda Fusion 360 fullt ut för både CAD och CAM-beredning. Det gick åt ett par fräsar innan man hittat inställningarna rätt, men SJUKT så bra det blir nu!

Efter några minuter och väldigt mycket aluspån såg det ut såhär:

För att få allt att hålla borrades först hålen upp till rätt dimension..

..varpå de gängades..

.. och förseddes med helicoil insatsgängor i M8-storlek..

Eftersom att jag tagit ur en ficka i materialet där fästet möter tunneln har vi ungefär 6mm material att skruva i, och då känns det lite väl tunnt att bara gänga i aluminiumet. Så med en insatsgänga på detta sätt blir det riktigt starkt och håller bra!

Nästa steg innan montering av boggien var att ordna glidklackar för främre infästningen av boggien. Detta så att klackarna på mattan inte ska hugga tag i staget som går tvärs igenom tunneln. Fräste ut klackar i en bit glidplast jag hade liggandes..

.. monterade en 6mm förlängningsgänga som jag delat på mitten – vilken sedan svetsades fast på staget så att klackarna kunde skruvas fast i dem. Tyvärr missade jag helt att fota detta.

Nu var det bara att skruva fast alltihop, och resultatet blev skapligt!

Glad kille

Nu har vi sänkt infästningen fram och flyttat bak främre dämparfästet en aning, för att få en bättre attackvinkel mot snön.. men tyvärr gjorde vi det lite för bra, så mattan tar emot tunnelns ovandel.. ett nytt hål och en nedflyttning på 2cm löste det problemet snabbt.

Efter att ha gjort en snabb provmontering av sekundärvariatorn – som passade gott – var det dags att färdigställa drivaxelhållarburken.. 

Mätte ut och bockade till en plåtbit som punktades fast..

.. varefter jag skissade upp nästa plåtbit efter lite ögonmåttande ..

.. och skar ut den med vinkelslipen.

Nu när man fått till snitsen att förkapa lite med vinkelslipen innan man bockar så blir bockarna faktiskt riktigt bra, även om man gör dem för hand..

Och slutresultatet blev ju inte helt pissigt om jag får säga det själv. Helsvetsat, tätt och starkt som tusan, dessutom går mattan fri på insidan av burken, och att ha lite oregelbundna former styvar upp hela konstruktionen ordentligt.

Så då var det bara att montera kedjehus med variator, och testa att remmen kommer att gå att byta utan att riva hela kalaset igen – vilket såklart fungerade galant!

Sista punkten för helgen blev att måtta ut och linjera var motorn kommer att sitta. Lite krångligt när man har så många vinklar och former att förhålla sig till, men vi hittade en position som vi tyckte kändes bra och påbörjade ett motorfäste / underrede som även kommer att vara grund för infästningen av de undre a-armarna..

Efter lite måttande, böjande, filande, borrande och kapande svetsade vi så fast railsen som motorn kommer att monteras på. Ovanpå detta kommer vi att sätta ett motorfäste av kläm-stil så att vi kan justera avståndet mellan motor och variator för att passa. Dessutom kommer det finnas viss justermån i sidled för att kunna få allt att linjera upp ordentligt.

Nästa punkt på att-göra-listan är att fräsa ut sagda motorfästen i aluminium, så att vi kan montera motorn och börja fundera på hur framvagnen på maskinen ska se ut.. fortsättning följer..

Drivaxel och tunnelmontage

Nu var det dags att montera lite detaljer på drivaxelfästet, och självklart behövdes det både justeringar och förstärkningar för att få allt på plats.. Vi började med att montera lagerfästet på sidan där kedjehuset inte ska sitta..

Ture ritar ut längden på skruvarna, lika bra att göra allt rätt på en gång..

Skönt att slippa göra allt arbetet själv. 😉

När lagerhållaren, lagret och hastighetsmätargivaren satt på plats var den enkla sidan klar, då var det dags att ge sig på den mer komplicerade delen..

För att passa in kedjehuset med drivaxelns längd och bredden på vår hållare fick vi kapa till några distanser så att totallängden blev den rätta.

Med denna snabbjigg kunde vi mäta ut hur kedjehuset skulle monteras för att få drivaxeln helt rak, sedan var det bara att märka ut hålbilden och montera.

Tanken hade hittills varit att antingen kapa av förstärkningsbågen, eller montera den under hela drivaxelhållarlådan, men när distanserna monterats och allt var på plats visade det sig att bågen passade väldigt bra innanför kedjehuset.. det krävdes bara lite arbete med vinkelslipen, så gick den dit fint sen..

Eftersom att hela lådan bara består av 1mm rostfri plåt så kändes det lite väl instabilt för att hålla hela drivlinan, så vi beslutade oss för att göra en förstärkning just vid infästningen av kedjehuset.. Först tillverkade vi en mall i kartong..

Sedan överförde vi mallen till en 2mm stålplåt..

.. och efter ett snabbt arbetspass med plasmaskäraren hade vi en ordentlig förstärkning..

.. som vi svetsade på insidan av drivaxelhållarlådan..

Efter lite arbete med vinkelslipen passade förstärkningsbågen perfekt, så vi nitade dit den..

Nästa steg på att-göra-listan var det roligaste i projektet hittills: Att montera tunnel och boggie i drivaxelhållaren..

Eftersom att jag tidigare mätt ut var drivhjulen ska sitta på drivaxeln och utgått från axelns mitt, och det nu visat sig att axeln inte sitter centrerat i maskinen så fick vi mäta om och justera positionerna för drivhjulen.. Vi började med att mäta in CC-måttet på drivhjulen..

.. sedan använde vi lasern för att märka ut var centrum på axeln i chassiet var..

.. innan vi riggade upp allt i pressen och justerade positionerna på drivhjulen..

När detta var gjort fick vi lägga en hel del jobb på att rensa insidan av tunneln på stål och muttrar som var ditsvetsade, men när det väl var gjort så var det bara att mäta in allt så att det blir rakt, och nita fast tunneln.

Därpå återmonterade vi drivaxel, lager och kedjehus, denna gång med mattan på plats..

.. och sedan var det “bara” att montera boggien. Lite spännande är det när man inte vet ifall det kommer att passa eller inte, det är ju aldrig särskilt lätt att få in en boggie innanför en matta och en tunnel på en skoter..

Till slut satt den där, och nästa steg blir att bygga fotsteg med hållare för de bakre vändhjulen..

Nu börjar man få en uppfattning om hur slutresultatet kommer att bli. Saknas bara en framvagn och en motor nu, och lite styrpinaler, så ska vi nog kunna testköra sedan.. så får vi se vad som går sönder först. 😉

Här kommer lite detaljbilder på hur det ser ut nu..

Tycker att stansen ser riktigt lovande ut, men bakdelen ska upp lite mer när bakre vändhjulen och tillika boggiens bakre infästning monteras. Sedan ska sekundärvariatorn passas in och ett motorfäste byggas innan det är dags att avsluta det hela med ett framvagnsbygge. Spännande spännande..

Drivaxelfäste v2 och rengöring av gamla delar

Då jag inte kom längre med pressbocken bestämde jag mig för att handbocka plåten. Det är 1mm rostfritt, hur svårt kan det vara?

Sidorna gick skapligt bra att böja med slägga och mothåll, lite för stora radier för att jag ska vara nöjd, men det får duga..

Fick tänka till lite för att komma åt att bocka 45-graders böjarna på burken, men det gick det med..

.. men resultatet blev inte jättebra. Svetsade ihop lådan och tog en paus, för att fundera lite mer kring detta med att bocka plåt..

Eftersom att jag inte var nöjd så började jag om från början, ritade på plåten, skar ut en ny med plasman, borrade och putsade.. och sen tog jag vinkelslipen med en kapskiva och kapade halva plåtens tjocklek där jag skulle bocka..

Nu blev radierna mycket bättre, och alla bockar blev raka och precis där de skulle vara.

Det gick lättare att svetsa när gapen inte var gigantiska..

Lådan v2 blev klart bättre än första versionen. Så nu när drivaxelfästet var klart så var det dags att börja kika på de befintliga delarna från donatormaskinen, först att monteras är kedjehuset med sekundärvariatorn, men eftersom att allt var i ruskigt kladdigt skick började vi med lite puts och rengöring..

Ture tvättar motor

Efter lite puts hade vi delar som vi kan använda för att måtta ut var och hur allt ska sitta..

.. men nu stötte vi på ett problem i att kedjehuset är för kort för den lådan vi byggt, så att sekundärvariatorn tar i lådan när man monterar kedjehuset på drivaxeln.. Detta är en effekt av att vi monterat en matta med högre kammar än original.. men efter lite mätning och diskussioner kom vi fram till att det kommer att rymmas om vi gör ett urtag i burken, så så fick det bli:

Nästa steg blir att göra ett fäste för lagerhusen till drivaxeln, tillverka ett fäste för kedjehuset och montera rubbet i hållaren vi byggt. Sedan ska tunnel och boggie monteras och ett motorfäste påbörjas.. fortsättning följer!

Mockup och drivaxelfäste

Nu när bygget börjar vara halvklart finns det äntligen tid att börja ta tag i lite andra projekt som legat i malpåse senaste året.. Eftersom att vintern nalkas så måste vi ju se till att ungarna har en skoter att leka med i snön, så barnskoterprojektet ligger högt upp på priolistan, efter att hålla bilarna i ett fungerande skick då – vilket visar sig vara mer jobb än väntat ibland.. 😉

Första steget nu är att placera ut alla komponenterna på ett vettigt sätt och göra en lista på saker vi måste bygga för att få en körbar maskin..

Här har vi motor, boggie, tunnel, tank och sits på plats – det verkar som att det finns en möjlighet att få ihop någonting av detta. Men första punkten som kvarstår sedan sist är att korta boggieskenorna en decimeter för att få plats med drivaxeln i mattan när allt är monterat..

Eftersom att Ture blivit äldre, och är riktigt sugen på en skoter, så kommer vi att göra detta projekt ihop. Det känns bra i mekarhjärtat att grabben trivs med mig ute i garaget! Första steget för honom är att plocka bort allt boggierelaterat från skenorna så att vi kan kapa och borra om dem..

När skenorna kapats var det bara att montera ihop allt igen, och se så bra plats drivaxeln har där fram. Nu var det bara att gå över “maskinen” och göra en första lista över saker att göra för att komma mot mål..

Vi identifierade några punkter, och eftersom att den knepigaste posten är att göra en burk där drivaxeln ska sitta, som tunneln nitas fast i och där både motor, fotsteg och boggie fäster – så började vi med den.

För att ha en chans att få ett vettigt resultat började vi med att cadda upp en modell av vad vi ville åstadkomma. Sedan gjorde vi en ritning av modellen som vi skrev ut på papper i skala 1:1. Pappren tejpade vi sedan ihop, och klippte ut den bit vi behövde..

Nu var det bara lite huvudbry att förvandla denna pappersbit till plåt, men med lite tålamod, en bra spritpenna och en plasmaskärare var det snabbt ordnat!

Först ritade vi av pappersmodellen på plåten..

.. och sedan, med hjälp av en aluminiumlinjal, skar vi ut biten med plasmaskäraren..

Precis hur smidigt som helst. Vi använde en hålsåg för att borra de stora hålen till drivaxeln och började fundera över hur vi skulle få till bra bockar på plåten..

Eftersom att jag har en verkstadspress så tänkte jag att vi borde kunna göra en anordning i den för att bocka plåten, så vi kollade upp hur verktygen fäster i pressen, och det visade sig att en gammal biltemahylsa passar perfekt!

Men en hylsa är inget bockningsverktyg, så efter lite kapande hade vi nåt som såg mer ut såhär och var klart för svetsen..

När vi monterat det färdiga verktyget i pressen, och passat in en vinkelprofil som mothåll:

Och en testkörning visade att den klarar av att bocka grövre material än vad vi behöver:

Sen insåg vi att plåten vi behöver bocka ändå är för stor – den går inte in i pressen så som vi behöver, så åter till skissbordet.. Här var det dags att ge upp för kvällen, fortsättning följer…

 

Lackering av barnskotern

Det har inte blivit mycket garagetid de senaste veckorna då fokus legat på annat, men under helgen har jag iallafall fått tid att slipa och lacka tunneln samt boggiedelarna till barnskotern. Ser rätt vettigt ut, lite dekaler på det så blir det nog toppen. 😉

Photo-2016-04-03-20-08-16_2367Dock kommer jag att måsta korta av skenorna lite då jag inte rymmer drivhjulet i mattan med denna längd. Hela härligheten ska flyttas fram lite i tunneln med, men jag kommer troligen behöva en förlängning baktill för att täcka hela mattan..

 

Tunnelavsmalning och boggiebygge

Den elaka influensan har tvingat mig att ta det lugnt ett par dagar nu, men idag blev det outhärdligt att bara sitta i soffan, så med en dundrande huvudvärk gick jag iallafall ut i garaget en sväng.

Tunneldelarna har legat orörda allt för länge nu, och eftersom att jiggarna redan var gjorda så var det snabbt gjort att spänna upp dem, borra och nita om tunneln till 33cm bredd, som den ska vara nu med den nya mattan:

Tunnelomnitning..

Tunnelomnitning..

Med rätt bredd på tunneln passar vår länkarm perfekt..

Testpassning

Testpassning

Nästa steg blev att borra monteringshål för bakre vändhjulshållarna i boggieskenan och montera dessa:

Vändhjulen på plats på skenorna

Vändhjulen på plats på skenorna

Nu började huvudvärken verkligen ta ut sin rätt, men jag bara måste göra ett par mellanaxlar och testmontera boggien:

Photo-2016-02-27-15-20-00_2280

Övre boggiehjul och bakre dämpare på plats

Och självklart måste boggien testpassas i mattan:

Testpassning av boggien i mattan

Testpassning av boggien i mattan

Det ser lite trångt ut, det ska ju även rymmas en drivaxel längst fram där, men om jag justerar fram vändhjulen till dess främsta läge tror jag att det kan gå – annars är det bara att kapa skenorna lite mer. Ett par boggiehjul ska dit i främre dämparens nedre infästningspunkt och det ska göra dropbrackets för att fästa boggien i tunneln – så jag ska försöka cadda upp de brackets som behövs under kvällen. Men först blir det att vila lite och försöka kurera huvudvärken – tanken är ju att vi ska köra imorgon men som det känns nu är det ju inte så troligt..

Lagerbussningar och vändhjulsfärdigställande

Även om det händer en hel del annat just nu, mest förknippat med antingen jobb eller skoterkörning – så hinns det ändå med lite småmek med barnskotern då och då. Sedan sist har jag tänkt ut hur hjulen i boggien ska monteras, fått leverans av en materialkap och fräst lite distanser i aluminium för att kunna montera boggiehjulslagren på de axlar jag använder i boggien.

Fräsen får jobba hårt, här i 12mm alu

Fräsen får jobba hårt, här i 12mm alu

Grundstommen i axlarna i boggien kommer att vara en M12 gängstång, så därför har jag gängat dessa distanser M12 så att de passar.

Photo-2016-02-23-20-52-47_2243

Eftersom att jag inte tänkt hela vägen tidigare fick jag manuellt fräsa upp spåret i bakaxelhållarna till 12mm, men efter det var det bara att kapa upp lite rörstumpar och montera, så såg det plötsligt ut såhär:

Vändhjulskit

Vändhjulskit

Dessa kommer att monteras på boggieskenorna och sitta längst bak i mattan ungefär såhär (men med lite mer spänn på mattan):

Photo-2016-02-24-17-31-48_2274

Dessutom ska jag fräsa ut ett par block för att kunna spänna mattan genom att förflytta dessa hjul framåt och bakåt.. men det börjar ta sig någorlunda. Nästa steg är att blästra och lacka boggieskenorna svarta, för att sedan kunna börja montera boggien kring dem..