Skåpbelysning RGB-LED

Så var det första elektronikprojektet för hemmet driftsatt. Det började med att vi byggde en ny hörna till köket med glasrutor i skåpdörrarna, och har man fönster måste man ju ha belysning. 😉

Började med att cadda upp och skriva ut hållare till vanlig RGB-lysdiodlist som man köper billigt på ebay:

IMG_1770

Skrev ut i transparent PETG plast vilket fungerade utmärkt. Ett 1mm tjockt lock är tillräckligt diffust för att sprida ljuset bra.

Hade planerat att montera 6 lister i varje skåp, men efter en snabb test insåg vi att det troligen räcker med en. Lödde därefter ihop en drivare av en arduino och ett par mosfet:ar:

IMG_1771

För att få det snyggt och praktiskt använder vi en NEXA-switch för att styra hela kalaset, och tanken var att via mobiltelefonen kunna ställa in vilken färg man vill att det ska lysa, men då jag inte fått mina beställda 3,3v regulatorer ännu och det var dags att göra projektet klart så fick det bli en trådbunden fjärr istället:

IMG_1772

Listerna monterades och löddes på plats för att slippa en massa kontakter..

IMG_1774

.. och fjärrkontrollen fick bli självhäftande och klamrades fast ..

IMG_1775

Resultatet då?

IMG_1777

Lyser skapligt, och lite variation i färgerna kan man ju ha beroende på humör och årstid..

IMG_1776 IMG_1778 IMG_1779

Resultat: Lysande!

😉

Rover 1.0

Häromdagen hittade Tilda vår gamla “Robot” som vi byggde och lekte med för länge sedan, “Robban” (gammalt inlägg) och genast kom hon på idén att vi borde automatisera robban lite mer, så att man inte behöver styra den med en radio.

Sagt och gjort, Tilda började riva ner Robban i dess beståndsdelar för att se vad vi kunde återanvända. Planen var att skriva ut en kropp, använda en Arduino Nano för styrningen och bygga lite sensorer och LED-indikatorlampor som får visa robotens satatus. En konceptskiss ritades upp rätt fort, och en kropp skrevs ut i all hast:

IMG_1605

IMG_1604

 

Nästa steg blev införskaffning av proviant och proviantering bland Tildas pysselsaker för att hitta en lämplig svans varefter monteringen började..

IMG_1607

 

Lila lysdioder som ögon, koppartråd som sensorarmar, och en fin pärla med en RGB-lysdiod i svansen, lödningen fick pappa stå för idag då det var lite småpilligt..

IMG_1610

 

När så allt var monterat och lött så var det bara programmeringen kvar. Här hjälptes vi åt att bestämma beteendemönster och hur man ska kunna hantera Rover.

IMG_1612

Vid den första testkörningen visade det sig att våra koppararmar inte satt tillräckligt bra, och att de lätt fastnade under socklar och trösklar, så det fick bli en revision till version 1.1:

IMG_1615

Testade att skriva ut armar i PETG plast istället för PLA som jag vanligen skriver i. Blir riktigt fin kvalitet på PETG-utskrifterna och plasten är riktigt slitstark. Luktar dock en aning mer än PLA när man skriver ut den. Efter denna uppgradering blev det lite mer testkörning:

Problemet vi har just nu är att våra ombyggda servon börjar driva lite med temperaturförändringar, så det är svårt att få Rover att stå stilla eller gå rakt fram. Vi har klurat ut en lösning på det som vi kommer att implementera till Rover version 2, men det blir ett annat inlägg..

Superkul att bygga leksaker med barnen, det är faktiskt det bästa man kan göra med alla prylar man ordnar!

Miniprojekt: Blomräddare v1.0

fuktmatare_v1_brd

Eftersom att blommorna tenderar att dö när jag lämnas själv med dem tänkte jag att : med lite elektronik blir allt roligt. Så efter lite testning på en arduino caddades detta kort upp. Det är en enkel Atmega, två kopparspikar och tre lysdioder som kommer larma när blommorna börjar vara för torra. Version två kommer med en 2,4GHz sändare för att kunna larma via mobilen när blomstren börjar bli torra, men det får bli lite senare.. Först ska denna proof of concept bli lyckad, sändarna kostar ju faktiskt en tia styck! 😉