House plans

So, we’re planning on finishing the house project this summer. We’re going to extend the house a bit and add a lot of new windows and make the interior more open and spacious.
This is a quick sketch on how we’re going to build the extension. Hopefully we’ll get an OK from the authorities to do this. The footprint of the house will be the same but the roof’ll be a bit higher and steeper.
Since we’re always in need of more storage space we’re thinking of adding a shed on the back of the garage/workshop too. This’ll be insulated as the garage and we’ll use heat from the garage to keep this space at a few degrees C in the winter.

More updates will come as the project commences. This will be a huge project and the plan is to get the foundation and roof up this summer to be able to seal and insulate the house before winter.

Lite mer pyssel i utbyggnaden..

Eftersom att vi byggt ett lekloft till barnen på ovanvåningen så behöver vi någon sorts staket så att man inte kan falla ner från hyllan de behöver gå på för att komma dit. Vi hade funderat på att bygga en vägg där, men kom fram till att det skulle vara snyggare med ett staket.. Jag har tidigare kommit över lite stålrör, och efter att ha sökt lite inspiration på youtube så blev det såhär:

Började med att försöka hitta lämplig färg, proverna stämmer sådär med resultatet..

Testade att lägga lite airbrush till grundfärgen..

.. blev skapligt om jag får säga det själv.

Före och efter airbrushen

Fixade överliggare och plexiglas att ha mellan skivorna, tyvärr har jag lite dåligt om bilder på det färdiga resultatet, men det kommer senare..

Staket uppe

Nu när vi bott i sovrummet ett tag, och haft ett par riktigt varma sommarnätter, måste jag säga att just denna designfeature är VÄLDIGT uppskattad;

Öppningsbart fönster med myggnät vid huvudänden på sängen gör att en sval bris drar ner över en när man ligger och sover när det är som varmast ute. Man känner doften av sommar, hör fågelkvittret utanför och sover ljuvligt!

Det senaste som gjorts inomhus på bygget är flytspackling av badrummet.. här var jag sjuk, så jag fick hjälp av familjens proffsbyggare..

Primat och avspärrat..

Flytspackling pågår

Resultatet innan fallen gjorts var klart okej, ordentligt fall från väggarna och dörren

Fallen gjordes för enkelhetens skull separat när resten av golvet var gåbart

Nu har vi även fått upp mörkläggningsgardiner i sovrummet – så att man sover ännu bättre, och de LED-lampor jag tillverkade till fönstren blev faktiskt riktigt bra till slut!

Just nu fortskrider bygget på utsidan av huset med panel, fönsterinfattningar och underspikning.. fortsättning följer!

Avlopp och vatten i badrummet

Vi har jobbat flitigt på insidan av huset under våren, men innan det läggs ut bilder ska det visst vara helt färdigt så.. fortsätter dokumentera det som inte är klart då. – Vi har iallafall flyttat in i vårt nya sovrum nu, och garderoben är klar, så nu arbetas det mest på att färdigställa barnens rum innan det sista görs på vårat så..

För att komma vidare så behövde vattenrören och avloppsledningarna dras på plats i badrummet, så att vi kan bygga väggar och tätskikt runt dem.

Vi har märkt ut var allting ska stå i badrummet, och var hålen för avloppen bör finnas, så jag ordnade en hålsåg och började borra.. självklart med god marginal till golvvärmeslangarna..

Tyvärr glömde jag ju totalt bort att kolla var reglarna i golvet ligger, och första hålet hamnade rätt i en regel.. Nybörjarmisstag. Arbetade undan regeln och förstärkte upp golvet underifrån, och fortsatte med att flytta hålen för att undvika reglarna för resten av genomföringarna.

Nästa steg var att införskaffa diverse plastdetaljer..

.. och att dra och koppla ihop allting..

Tyvärr var jag väldigt dålig på att fota arbetet i källaren, men här är allt kopplat och draget. Dock har jag kvar en del genomföringar och rörtrolleri innan avloppet är anslutet till utgående avloppsledning, så fler bilder på avloppsstammar kommer säkerligen.

När så avloppet var klart så var det bara lite vattenrör kvar innan väggarna kunde slutföras..

Här kommer matningsledningarna till handfat, toalett och badkar..

.. och här är slangarna som ska gå till duschblandaren.

Snabbt och enkelt, i med lite isolering i väggarna för ljuddämpningens skull och på med OSB på innerväggarna:

.. sedan ska gips och våtrumsskivor monteras, men det har inte hunnits med riktigt än..

Fortsättning följer.

Pyssel, pyssel, pyssel – och lite racing

Eftersom att vi nu har prylar liggandes överallt i huset kändes det som att det var ett bra tillfälle att färdigställa källaren i utbyggnaden, så efter att ha städat ordentligt därnere ..

Städa källaren

Städa källaren

.. så blev det ett par lager med Biltemas tvåkomponentsgolvfärg.

Källargolv klart

Källargolv klart

Använde samma färg när jag målade traktorskopan jag byggde och den har visat sig vara väldigt slitstark, så jag har inga tvivel om att den kommer att hålla bra på källargolvet. Vi har efter detta skaffat plastbackar från IKEA för att förvara saker torrt och säkert här nere, och börjat fylla upp utrymmet så smått. Källaren är stor och rymmer massor, och nu känns det verkligen bra att vi valde att bygga detta utrymme – även om det innebar en hel del extra grävning i somras!

När så källaren var klar tog vi sikte på övervåningen. Det är dags att färdigställa lekloftet, och första steget är att öppna upp den “hemliga” ingången från barnens rum.. Att öppna upp den gamla husväggen är ett smutsigt jobb, då allt är isolerat med sågspån..

Spån, spån, spån..

Spån, spån, spån..

Jag hade funderat lite över var öppningen skulle hamna, men hade väl inte räknat med att den skulle hamna riktigt så här nära ytterväggen..

20170115_180729

.. men vi är ju iallafall på insidan av huset, så det får vara bra. 😉

20170115_180909

Fortsatte ut med golvet hela vägen mot gamla ytterväggen, och har efter detta satt MDF-skivor som målats vita så att det ser snyggt ut. Hade inga bilder på det nu såg jag, så det kommer senare.

Efter att ha satt upp en hel del mer gips började så det slitsamma arbetet med att spackla och slipa..

20170117_153158 20170117_153205

Här tog vi en paushelg och åkte upp till stugan. Där passade vi på att vila upp oss och köra lite skoter.. Det blev bara jag och Ture som körde dock, Tinas knä är fortfarande dåligt sedan hon föll med stegen i julas..

Äntligen lite skoter!

Äntligen lite skoter!

Lördagen var helt okej, men på söndagen började det regna, och den härliga pudersnön försvann.. Riktig skitvinter detta! Men eftersom att vädret inte medger skoterkörning så är det ju lika bra att fortsätta bygga. Utbyggnaden är varm och tät, och det blir väldigt instängt när man arbetar där, så nu var det dags att installera friskluftsventiler för att få lite cirkulation på luften.

Tilluft

Tilluft

Vi valde en ljuddämpad variant med bra luftflöde, och det gör verkligen skillnad i inomhusklimatet att få upp ventiler!

Dags att börja ta tag i att få gipsningen färdig, och då måste balkarna i taket ordnas till.

20170128_180927

Kapade upp de 45x195mm reglar vi hade kvar och byggde lådor bakom reglarna av dem.

20170128_180935

Dessa ska kläs med tapet senare, så de ska gipsas, men innan gips drog jag klart elen i reglarna där vi har matning till de LED-spotlights som ska monteras i dem – 6st i varje regel, tre uppåt och tre nedåt.

Men det räcker ju inte med att bygga ett hus åt gången i familjen och för vissa moment behöver man hjälp, så nu blev det dags att förstärka golvet på ovanvåningen i brorsans hus.. Vi införskaffade lite 45×195 regel och ett par 66×315 limträbalkar och lyfte upp dem på övervåningen med handkraft. Att få upp limträbalkarna genom fönstret på övervåningen tog knäcken på oss, och det blev inget mer gjort den dagen.

Golvreglar

Golvreglar

Lyfta limträbalkar

Lyfta limträbalkar

Det mest spännande med detta golvbygge var att vi – för att få rätt golvhöjd i slutändan – måste kapa de befintliga timmerstockarna som höll uppe hela golvet, och hela innertaket på nedervåningen.

20170202_205556För att lyckas med detta stöttade vi upp taket nedifrån och var väldigt försiktiga med att springa runt på övervåningen när vi hade kapat.. Sedan fäste vi upp de gamla stockarna i de nya limträbalkarna innan vi lade någon belastning alls på golvet igen. Det var lite nervöst, och vi fick bygga en anordning för att lyfta upp stockarna som sackade ner lite när vi kapade dem, men det gick förvånansvärt bra och blev ruskigt stabilt! Eftersom att vår beräkningsapp rekommenderat 66x515mm limträbalkar för det spann vi bygger så valde vi att installera 2st 66×315 istället. Med facit i hand hade det nog räckt med en, men bättre att ta det säkra först.

Broder in action

Broder in action

Vi reglade upp mellan limträbalkarna med 45×195 cc60 och golvet blir ruskigt stabilt.. Efter att brorsan återfyllt med spån ska det dit ett spångolv och elburen golvvärme.

Innan jag återgick till vår utbyggnad passade jag på att byta kamrem på mammas bil. Det är en Citroen C4 Picasso, och kamremsbytet var enkelt – men ruskigt trångt. Då det blir en del mekjobb i framtiden har jag beställt en liten förbättring till garaget, men mer om det när den kommer.

Kamremsbyte C4 Picasso

Kamremsbyte C4 Picasso

Då snön inte verkar vilja komma i år, och då det är plusgrader, så skottade vi upp en liten bana på gården.. Ture älskar fyrhjulingen och är snart lika duktig som far sin på att köra på bredden.. 😉

Ture sladdar

Ture sladdar

Åter till husbygget. Upp med mer gips på balkar och väggar..

Balkar gipsade

Balkar gipsade

20170212_180442

Börjat sätta fönstersmygar, bygger dem i 12mm MDF vilket verkar bli helt okej..

20170214_194746

Eftersom att barnen kommer att röra sig en del på hyllan mellan deras sovrum och loftet så behöver vi ett ordentligt staket. Råkade komma över ett parti stålrör, och hade kvar en del 4mm stålplåt sedan traktorskopebygget, så efter några timmar med plasman och svetsen hade vi ett embryo till staket på plats..

Staketet börjar ta form

Staketet börjar ta form

Det är tur att man har verktyg för metallbearbetning i garaget. 😉

Svets, plasma, bock..

Svets, plasma, bock..

Mellan rören monterar vi ett 4mm plexiglas som nu är utskuret och borrat. Kanterna ska fasas, staketet ska målas och sen är det färdigt.

Efter detta sattes de absolut sista gipsskivorna upp i sovrummet, nu är det bara badrummet kvar och det räknar vi som ett separat projekt.. Först ska sovrummet bli klart och vi flytta in, sen ska vi börja ta tag i badrummet.

20170219_135823

Nu är det spackel, slip, tapet och färg som ska på plats, och ett par smygar till. Vi har troligen bestämt oss för att inte alls köra med skjutdörrar, utan istället använda vikdörrar i alla dörröppningar då de tar mindre plats och är smidigare att installera.. Troligen blir det oxxo snyggare.

Jo, jag har bytt ut min gamla Citroen Jumpy som sjöng på sista versen mot en -10:as V50 Drive, miljödiesel. Ett stort steg uppåt vad gäller körkomfort när man pendlar 11 mil dagligen till jobbet.. Men för att lättare kunna serva vår volvoflotta skaffade jag en DiCE dongel som jag nu testat.. Sjukt smidigt att kunna felsöka och ändra parametrar i bilen efter eget tycke! Fungerar klockrent!

Toys!

Toys!

Fortsättning följer..

 

OSB och gips

Julen har inneburit en hel del vila, så husbygget har inte gått jättemycket framåt, men ändock har lite hänt. Loftet har fått sig ett riktigt fint golv..

20161226_150618

.. samt gips på alla väggar – så nu är det klart för spackel och färg. Innan vi gipsade klart hann vi dock sova där uppe medan vi hade besök över nyårshelgen..

20161230_204206

Mysigt så det förslår, lite trångt dock. 😉

Öppningen mellan vardagsrum och sovrum har blivit slutförd, och golvet i utbyggnaden är färdigt och går in för att möta vardagsrumsgolvet.

20161229_221329

Helt otroligt att vi lyckats få golvet att matcha det befintliga golvet så bra, det är inte många millimeter som skiljer i nivå!

Nyårsmiddagen åt vi i utbyggnaden, så vi hade dukat upp stort där inne vilket var riktigt mysigt. Eftersom att vi inte har någon termostat ännu blev det dock väldigt varmt..

Efter helgerna har arbetet fortskridit, all OSB är nu uppsatt förutom i badrummet där vattnet och avloppet behöver dras först..

20170106_165155

 

.. och jag har börjat sätta gipsen även i sovrummet ..

20170107_174449

I Söndags åkte vi till IKEA i Umeå och hittade lite potentiella badrumsmöbler. Där hittade vi även en otroligt läcker tapet som troligen kommer att täcka bortre väggen som är gipsad i bilden. Med lite tur fungerar det även att täcka balkarna i taket med den tapeten, så närmast ska jag börja bygga lådor runt dessa och koppla in belysningen..

Nu blir det dock lite fokus på att få källargolvet klart för förvaringen, så det blir att städa och måla golvet i källaren som nästa punkt på att-göra-listan.

Fortsättning följer..

Golvvärme – ÄNTLIGEN

Så kom det en helg med plusgrader – ett bra tillfälle att stänga ner värmesystemet i huset och koppla in golvvärmen. Eftersom att jag var säker på att det saknades avstängningskranar hade jag planerat att tömma hela systemet för att kunna grena av det, men när jag städade undan i källaren hittade jag till min överraskning dessa:

Avstängningskranar för värmesystemet!

Avstängningskranar för värmesystemet!

Helt plötsligt blev jobbet mycket mindre då jag inte behöver lufta alla radiatorer i hela huset. Det var bara att stänga av pumpen och bryta strömmen, vrida om alla avstängningskranar för att isolera den på kretsen, och sedan tömma den del av kretsen som pumpen ligger på. Jag hade hittat ett par lämpliga koppel att byta ut mot T-kors, så det gick fort:

Tömma systemet..

Tömma systemet..

Det här med vatten och rördimensioner är ju ett kapitel för sig. Här är det en 22mm kopparledning som jag ska grena av, och till den 25mm PEX-slang jag ska koppla i har jag en R25 invändig gänga. Eftersom att jag inte riktigt bestämt hur jag skulle göra innan blev det att sponanshoppa kopplingar på de butiker som fanns tillgängliga, och någon 22mm/R25/22mm T-korsning finns ju inte i något sortiment, dessutom ville jag ju ha avstäningsventiler på vägen.. så efter att ha botaniserat fick jag nöja mig med en 22mm/R15 invändig/22mm T-koppling, och en R15 utvändig till R20 utvändig adapter på den, på vilken jag satte en avstäningsventil, som i sin tur fick en R20 utvändig till R25 utvändig adapter på vilken jag kunde koppla slangen..

Adaptrar och kranar

Adaptrar och kranar

Planen var att montera shunten i källaren, dels för att få tyst i sovrummet om den skulle väsnas, och dels för att kunna använda samma shunt till resten av golvvärmesystemet i huset när vi installerar det.. Men efter att ha övervägt för- och nackdelar insåg vi att det absolut bästa och snyggaste är att sätta shunten där den är avsedd att vara, på fördelningsenheten..

Shuntmontage

Shuntmontage

Det visar sig att shuntens cirkulationspump är i stort sett helt ljudlös och på detta sätt minimerade vi slangdragningen. Dessutom sparade vi in två avstängningsventiler med R20 och R25 gäng, vilket gjorde att vi kunde skippa ett par adaptrar i källaren, och slapp montera vinklar och don i väggen..

Nu var det bara kvar att dra matningen från värmepump till shunt, men innan jag började dra en massa känslig slang genom öppningen mellan pannrum och utbyggnad ville jag öppna upp den ordentligt först, och för att göra det behövde elen dras om för matningen av värmepumpen eftersom att den var dragen precis där väggen skulle bort..

Efter en halvdags elfix var det kväll, men nu kunde vi köra pumpen som vanligt och få varmt i huset igen.

Ursprungsöppning

Ursprungsöppning

Söndagen skulle golvvärmen kopplas in, så jag började med att hämta bergborren jag använt i somras för att spräcka sten, och började bearbeta väggen under fönsteröppningen som ska bli genomgång till källardelen i utbyggnaden.. Jag var rädd att det skulle bli mycket jobb med att kapa armering och få det bra, men väggen var inte armerad alls – däremot hade man gjutit med vad man hade tillhands – STORSTEN.. Så efter ett par timmars hårt slit var hålet öppet, men mycket damm och sten kvar att bära ut!

Öppet!

Öppet!

Här ska det byggas en trapp så att man enklare kan komma åt stuvutrymmet under utbyggnaden. Först ska dock allt vatten, avlopp och el dras igenom så att vi kan bygga in det som blir ivägen under trappen. Efter en hel del slit med att få ut rasmassorna var det så bara att koppla in PEX-slangen till shuntgruppen och köra igång..

Inkopplat

Inkopplat

Rördragningen blev betydligt snyggare när vi monterade shunten vid fördelaren, istället för att ha slang och rör kors och tvärs i taket. De utbytta avstängningskranarna är även de betydligt smuttare än de jag köpt och hela installationen blev faktiskt helt okej.. Och viktigast av allt, den är tät!

Efter att ha spenderat en halv natt vid fördelaren för att lyckas fylla och lufta av hela golvvärmesystemet var det riktigt skönt att känna att golvet blir varmt! Systemet tappar inget tryck, och det är inga våta pölar på golvet än så länge, så det verkar som att det kan fungera. 🙂

temps

 

Efter ett dygn kan man se att temperaturen håller sig betydligt högre än de 15-16 grader vi hade innan. Nu har utomhustempen varit gynnsam, men det finns gott om utrymme att justera upp värmen. Man ser i grafen på den gröna linjen att vi justerat ned framledningstemperaturen något, och ännu har vi inte monterat termostaterna utan kör konstant flöde i kretsen. Ett dygn senare hade temperaturen i utbyggnadens källare stigit till 13,3 grader och fortsätter stiga, vilket är bra då det betyder att det är varmt och torrt där nere.

Idag har resterande OSB-skivor och golvgips till badrummet införskaffats, så nu ska väggar och golv färdigställas..

Fortsättning följer!

Innertak och golv

20161126_181141

När innertaket på övervåningen var klart gick det fort att göra färdigt taken på undervåningen.

20161126_181224

Det största bekymret på undervåningen var att dra elen till de infällda spottarna med allt vad det innebär, men när taket var satt kunde vi inte motstå frestelsen att koppla in en dimmer och testköra belysningen lite..

Ledspottar i badrummet

Ledspottar i badrummet

Ledspottar i badrummet

Ledspottar i badrummet

Förutom en liten tendens till att blinka när man dimmar ner dem till minsta ljusnivån fungerar de mycket bra. Så var taken klara, och det var dags att åter ta tag i golvet. På agendan nu stod spårfräsning för att förläggningen av golvvärmeslang skulle fungera. Det var även nu jag fick rätta till mina misstag vid golvläggandet..

Returslingor frästa

Returslingor frästa

Jag hade funderat ut en plan med att cadda upp och cnc-fräsa ett fäste för handöverfräsen för att få radierna rätt, men sen visade det sig att linjalen som följde med fräsen hade ett lämpligt hål – så jag behövde bara skriva ut en liten distans och sen fungerade det finfint att fräsa dessa bågar med 20cm diameter!

För att kunna färdigställa spåren i golvet och förlägga slangen behövde jag bli av med alla OSB skivor som var kvar, så upp med dem på väggarna bara:

20161204_175530

Eftersom att vi inte planerat att ha OSB i taken så har vi lite för få skivor, detta får kompletteras senare!

Fräste klart spåren med genomföringar till garderob och badrum..

20161204_175541

.. och sedan var det dags att lägga värmefördelningsplåtar i spåren – efter att ha dammsugit golvet VÄLDIGT noggrant. Tyvärr skar min rygg ihop här någonstans, så jag spenderade en helg i ryggläge, men då tog barnen över och lade plåtar i golvet:

Tilda förbereder för golvvärmen

Tilda förbereder för golvvärmen

 

Ture lägger golvplåtar

Ture lägger golvplåtar

Så när alla plåtar var lagda och ryggen på bättringsvägen var det bara att lägga slangen i spåren. Vi hade köpt en rulle om 200m slang, men hade med facit i hand behövt 202m.. Det fick bli en liten genväg på slutet, men det blir bra nog ändå!

Slangdragning

Slangdragning

Med slangen på plats och golvleverans på G provtryckte vi de tre slingorna med tryckluft. Hittade lite övergångar och täckbrickor i garaget och byggde en liten testrigg med en ventil från en enduroslang jag inte använde..

20161213_145959För att få lite ordning på slangen som kommer upp ur golvet skrev jag ut ett fäste på 3D-skrivaren för att hålla fast allt där det ska vara.. fungerar mycket bra!

Ordning och reda

Ordning och reda

När allt var provtryckt och bevisat tätt så var det bara att lägga på foam och golv.. det gick så snabbt att vi knappt hann fota..

Garderobsgolv utan tröskel

Garderobsgolv utan tröskel

20161213_204325

Nu är det bara kvar att sätta de sista golvbitarna på plats, dra lite rör, installera shunten och sedan – förhoppningsvis till helgen när det ska vara varmt ute – koppla in hela golvvärmesystemet på vår befintliga bergvärmepump.. Det ska bli spännande och skönt att få lite värme i utbyggnaden, som det är nu har vi ~16 grader varmt i vardagsrummet när vi inte eldar!

Fortsättning följer…

 

Sista väggen och innertak

Så var då äntligen sista väggen reglad:

20161117_215327Vi valde att korta av utrymmet på loftet lite då det blir alldeles för låg takhöjd längst ut och leder bara till besvär om man har det utrymmet öppet. När det var gjort så var det dags att börja sätta takgips. Eftersom att det är dåligt med takghöjd på loftet valde vi att sätta gipset direkt i reglarna där.. småjobbigt att jobba över huvudet och väldigt trångt, men det gick rätt snabbt att sätta större delen av taket där..

20161118_215556

Eftersom att någon inte riktigt har cc60 hela vägen mellan reglarna i taket blir inte skarvarna helt perfekta på detta viset, så för att få ett bättre resultat i sovrummet valde vi att först sätta upp en OSB-skiva i taket. Så jag lånade en släp med kåpa och hämtade hem 30st 2500×1200 OSB-skivor vilket var ett hästjobb i sig. Väl hemma fick jag hjälp en lördag med att sätta upp skivor i taket..

20161120_130927

När OSB-skivorna var satta så är det enkelt att sätta gipset snyggt då man kan skruva precis var man vill (även om man försöker skruva i reglar där det går). Dock var det väldigt jobbigt att få gipsskivorna på plats då den stötta jag använder är alldeles för kort, och att trixa med att ställa den på ett lämpligt högt stöd, hålla balans på den, lyfta gips och få allt rätt samtidigt var minst sagt bökigt.. Efter ett par skivor fick jag en idé..

20161120_144028

 

Efter en stunds caddande hade jag en mackapär på utskrift..

20161120_184925

.. som passade perfekt på stöttan ..

20161122_202619

.. och med hjälp av lite aluminiumprofiler jag köpt tidigare ..

20161122_203350

.. som man lägger på reglarna under taket ..

20161122_204701 20161122_204711.. så gick det plötsligt väldigt enkelt att gipsa taket. 😉

20161122_205233 20161122_205248 20161122_205318Man bara skjuter efter stöttan, måttar in rätt längd på den, lyfter upp plattan och när man har plattan på plats skjuter man ut stöttan som klämmer fast den. Topp!

Nu ska bara resten av innertaken gipsas färdigt så är det dags att ta sig an slutskedet av golven sen, tyvärr hinner man inte bygga så mycket på veckodagarna då de är fyllda av andra aktiviteter nu, men huset är varmt och tätt så – ingen stress.. 🙂

Fortsättning följer…

 

 

 

Sammanslagning

I helgen har vi så äntligen öppnat upp väggen mellan vardagsrummet och utbyggnaden, och har på så vis gjort utbyggnaden till en del av huset!

Äntligen öppet!

Äntligen öppet!

Det var mycket spån i väggarna, men det gick ändå lättare än förväntat. Ingen el fanns i väggen, reglarna var på perfekt avstånd (lite mer än cc60) och det var oväntat lite isolering.. Verkar som att gamla huset lever på 95mm sågspån i ett lager medan utbyggnaden har 195+45mm modern isolering i väggarna.. Kan vara läge att tilläggsisolera kåken som nästa projekt!

Nu när vi öppnade upp så blir det ju tvunget att hålla utbyggnaden varm, men det verkar inte vara något större problem för värmen i vardagsrummet att även värma utbyggnaden..

temps

Nu är det visserligen väldigt milt väder ute, men inom kort ska det ner golvvärme i bygget och då kommer det vara varmt och gott därute. 😉

Har även hämtat hem takgips, så i veckan ska taken gipsas och sen är det bara att börja med att sätta upp innerväggar.. det tar sig!

Fortsättning följer..

Eldragning, golv och isolering

Arbetet med utbyggnaden fortskrider. Nu när det inte längre är panik eftersom att huset är tätt så tar vi det lite lugnare..

20161018_202906

För att fortsätta arbetet var det dags att få upp den sista innerväggen, som ska skilja garderoben från badrummet. Eftersom att det är en innervägg utan bärande funktion valde vi att göra den i 90×45 och med 90mm isolering.

20161020_204636

Efter att sista väggen var rest var det dags att färdigställa eldragningen i bygget. Detta då det är betydligt enklare att dra elen innan golv och väggar är på plats, så det blev att koppla ur den provisoriska ikopplingen och dra allt ordentligt..

Eldragning pågår

Eldragning pågår

20161020_204617

20161022_164239

Det gäller att tänka på allt när man sätter dosor och drar kabel. Vi ska ha hängande lampor i taket i sovrummet samt LED-spotlights i balkarna riktade både uppåt och nedåt, samtliga dimbara i tre olika grupper. Dessutom ska det sitta LED-spottar i fönstren, det ska el utomhus och loftet, badrummet och garderoben ska ha ström. Bastun ska ha en egen fas, och diverse eluttag ska matas i hela bygget. All el dras under golvet i källarutrymmet för att minimera genomgångar genom bärande konstruktioner.

20161030_153302

Allting går sedan in i denna dosa, där matningen från elcentralen i källaren ansluter. Strömbrytaren som syns tänder LED-lamporna i källarutrymmet.

När elen var färdigdragen såg det ut ungefär såhär:

20161020_204638

Nu fanns det äntligen inga hinder kvar från att börja med golvet, så vi började regla upp blindbotten och isolera golvet..

20161029_192023 20161029_201457Betydligt mycket mer jobb att isolera där det är kortlat, men det fungerar det med. Eftersom att vi vill ha värmespill nedåt lägger vi bara 90mm isolering i golven innan det är dags för spånskivorna med spår för golvvärmeslangen..

20161031_205755Tyvärr var det ont om skivor på Beijer, så detta var allt vi fick hem denna resa. För att sätta vändskivorna måste vi först regla upp sista biten med de reglar som agerar golv ovanpå sovrummet för tillfället. Dessa behövs inte längre när gipset är satt, så fram tills dess får det vara öppet ner till källaren här.

Nu var det dags att ta tag i isoleringen på allvar. Att isolera taket ovanför sovrummet inifrån med 2,70m ned till golvet var ingen rolig upplevelse, men på ett par kvällar var det ändå gjort, och omgjort ordentligt. 😉

20161106_154346

När den jobbigaste biten var gjord gick det snabbt att isolera resten av bygget..

20161031_205755 20161106_154401

20161106_154519

Nu när det är isolerat är det dags att börja få upp lite värme därute, så en 2kW elfläkt ställdes i källarutrymmet på full flås. För att hålla koll på temperaturen byggde jag ett gäng WiFi-anslutna termometrar..

20161105_183634

.. dessa loggar temperaturen i bygget, utomhus, i vardagsrummet, källaren, friggeboden och garaget för tillfället. Allt sammanställs i ett hemmabyggt övervakningssystem som även övervakar elförbrukningen på alla tre inkommande faser. Fungerar jättesmidigt. Efter ett par dagar ligger temperaturen i bygget på cirka 10 grader, vilket får anses vara okej för en så pass liten värmare. 20161106_154414

Det är skönt att huset är tätt och varmt nu när snön bara vräker ner. Det går finfint att bygga medan det är snöstorm ute, man är varm och mår gott ändå.

20161106_154537

Det som är kvar nu är att köpa lite mer plast och plasta färdigt invändigt, och sedan ska ytskikten börja installeras: Takgips, golvspån och osb/gips på innerväggar..

Fortsättning följer…