BolQuad v1

Då fräsbordet var klart och testkört så blev det med ens dags att tag i nästa projekt.. Vi behöver en plattform för att testa underjordsdrönare på jobbet, och vad passar då bättre än att man bygger en? 😉

Det blev lite funderationer kring storlek och stil, men jag ville ha någonting som tål lite tuffare tag och som inte käkar propellrar i parti och minut när man får kontakt med bergväggen, så jag bygger min första maskin med skyddade propellrar nu..

Som vanligt börjar vi med lite kladd i CAD:en..

Det blev ett par versioner innan jag hade någonting jag trodde tillräckligt mycket på för att börja tillverka..

Fräsen fungerar klockrent nu, superenkelt och snabbt att få fram de bitar man behöver från den.. 3D-skrivaren tar lite mer tid på sig, och efter 16 timmars utskrift insåg jag att jag måste modifiera biten jag printar… :/

Maskinen blir aningens större än de racingquaddar jag tillverkat på sistone, men så ska den flyga betydligt lugnare och stabilare och med mer last än de små leksakerna med..

Fortsättning följer..

250 QuadRacer inköpslista

Jag har fått en del förfrågningar angående vilken elektronik jag använder på mina flygande leksaker, så jag passar på att lägga upp en inköpslista här. Allt är inhandlat från banggood och länkarna blir säkert gamla ganska snart, men det ger iallafall en uppfattning om vad jag använder just nu..

Chassidelar:

Färgglada aluminiumstandoffs, 35mm långa

Färgglada aluminiumskruv M3, 10mm långa

Elektronik

PDB: Spänningsregulator och spänningsfördelning

2205 RacerStar motorer, 2300kv i valfri färg

30A 4-i-1 fartreglage

Sp Racing F3 flight controller

Videoutrustning

TS5823S 200mW 5,8GHz videosändare

Eachine EV800 glasögon

1170 motsvarande fpv-kamera

Diverse

XT60 kontakter till batteri och quad

Batterier, 3s 1500mAh för lugnare flygning

För mindre lugn flygning kör vi Tatuu 4s 1300mAh accar

Propellrar : DalProp 5045BN eller liknande

 

Om jag glömt någonting eller om det finns andra frågor så hojta till.

Racingdrone version 2

Nu har äntligen solen börjat titta fram på allvar och värmen kommer.. Eftersom att hela förra sommaren spenderades i bygget hade vi lovat oss själva att njuta mer av denna sommar, så vad passar då bättre än att ta fram lite nygamla leksaker?

Quadden har fått sig en liten ansiktslyftning: Rosa motorer och rosa spacers. Vid första testflygningarna på 4s batterier visade det sig att speciallösningen jag byggt för att ta ner batterispänningen till 5V för att mata dioder och styrkort inte orkade med en så hög spänningsskillnad, så det blev att montera en riktig PDB på maskinen.. men sen flög den riktigt fint!

Vi har börjat köra lite FPV på brorsans ängar, och även om ängarna är relativt stora känns det trångt med dessa maskiner..

Det går inte riktigt att beskriva hur snabba de är, man måste se det för att förstå det.. Efter lite strul från början har vi nu börjat flyga ordentligt, och maskinerna – även om de håller förvånansvärt bra – tarvar i regel reparationer efter varje flygtur..

Byte av fartreglage..

Senaste flygningen slutade i botten på varsitt vattenfyllt dike efter misslyckade powerloops för både mig och brorsan.. Helt otroligt att maskinen efter att ha studsat på gräset i full fart och lämnat accen efter sig hamnar i den 10cm breda vattenfåran i botten på ett dike, och att brorsans sedan efter att ha klippt topparna på de högsta träden i grannskapet även den prickar den där lilla strimman vatten i botten på ett annat dike.. nåväl..

Quad på tork

Det kommer lite filmer såsmåningom, först ska vi lära oss flyga ordentligt bara.. men detta var precis hur kul som helst!

Uppgarderat med batteriskydd..

250 kameraquad med BL gimbal

Ikväll har jag fräst, skrivit och monterat lite. En komplett bygganvisning kommer när denna är klar och testad.

Parts

Med en kamera monterad ser det ut nåt såhär:

MiniQuad

När kameran tiltar kan vänster propeller ta i gimbalen, så jag skrev ut en 10mm höjningssats till främre motorerna och nu går den fri oavsett hur man vinklar kameran. Den är ca 70 gram tyngre än race-quadden, så förhoppningsvis ska den flyga utan större problem.

Tyvärr snodde sonen mina fartreglage, så jag får vänta på leverans innan denna kan testflygas..

250 kameraquad med BL-gimbal?

Eftersom att racingquaden flyger så kopiöst bra och en nackdel med de andra maskinerna jag har är att de faktiskt tar upp en hel del plats, så tänkte jag göra ett experiment och se om man kan få en 250-size att duga till lite GoPro-filmande.

Designade upp denna:

250 with gimbal 1

Vilket är en 250-size quad med samma setup som racern, förutom att denna ska begåvas med GPS för att kunna stå helt still utan input från mig. Dessutom är där en inbyggd 2-axlig BL-gimbal i nosen, byggd för att ha en GoPro 3:a monterad.

250 gimbal 2

Som synes är gimbalen vibrationsdämpad med standard DJI-dämpgummin för att få bort diverse vibrationer från filmen.

preview_2

Nu blir ju denna såklart en hel del tyngre än racer-quadden, så vi får se om och hur den flyger, så snart jag fräst ut den och lött ihop den..

Testflygning av StereoQuadden

Har fått ihop maskinen tillräckligt för att göra en första testflight. Som vanligt med Ardu-korten behöver man justera PID:arna en del för att den ska flyga bra. Just nu har jag för högt instälda P:n, så den oscillerar en del.. Kameragimbalen korrigerar bra, förutom de värsta oscilleringarna, men de ska ju bort så gimbalen får godkänt betyg tycker jag.. 😉

 

Varning för det tjutande ljudet från Gimbalmotorerna dock..

Armar och kameragimbalelektronik

Nu börjar det ta sig, armarna har blivit pinnade för att inte lossna från snabbkopplen och när man monterar dem börjar det likna en färdig maskin:

WithArms

Ikväll har även kameragimbalen fått sig lite kablage och ett styrkort, kvar är att programmera styrkortet och koppla över radiosignaler från mottagaren till gimbalkortet för att kunna styra vinkeln på kameran från radion.

Gimbal

Jag har även skrivit ut ett fäste för videoskärmen så att man får allt i en enhet:

Monitor

Nu ska det vara enklare att flyga och kolla vad kameran ser under tiden. Alla motorer får ström när man kopplar i den, och det verkar ju lovande. Nästa steg är att koppla i radiomottagaren och börja programmera styrkort och att kontrollera att allt snurrar åt rätt håll..

Stereoquad, landningsställ och kameragimbal

Nu börjar det ta sig. Samtliga motorer och fartreglage lödda, landningsställ utskrivet och monterat och kameragimbalen är komplett, sånär som på kabel och styrkort vilket ska monteras snart..

Gimbal

Kameragimbal för 2st GoPro 3+ kameror..

Motorer

Motorer och reglage lödda, med snabbkoppel för att kunna rycka loss armarna vid transport.

Progress

Status i nuläget. Nu ska styrkort till gimbalen monteras och kalibreras. Det ska matas med 3s från 4s accen som driver farkosten. Resten av motorerna ska pinnas och monteras, elen ska lödas och kontrollerkort med GPS monteras.. sen börjar det vara dags för testflygning.. snart så. 😉

250 FPV Racer

Eftersom att alla mina flygande maskiner mer eller mindre är arbetshästar så kändes det som att det var dags att bygga lite leksaker igen. Efter att ha fått lite inspiration från diverse youtube-videos så kändes det som att en liten quadcopter med FPV-utrustning lät som en rolig leksak, så en sån fick det bli.

250 quadcopter

Lade upp en bygginstruktion med nedladdningsbara ritningar och hela kittet till menyn i toppen på bloggen, den är på engelska men det bör gå att läsa ändå för de flesta. 😉

DYI 250 FPV Quadcopter